Business Internaţional

Abramovici intra in lupta globala de pe piata otelului

21.06.2006, 18:20 18

Roman Abramovici, cel mai bogat om din Rusia, a incheiat un acord de achizitionare a unui pachet de 41,3% din actiunile producatorului de otel rus Evraz Group.
Greenleas International Holdings, in cadrul careia holdingul miliardarului rus Millhouse Capital este actionar, a incheiat un acord de cumparare a jumatate din actiunile Lanebrooke, companie ce controleaza 83% din compania Evraz cu sediul la Moscova.
Pachetul de actiuni are o valoare de aproximativ 3,4 miliarde de dolari (2,7 mld. euro), daca se ia in calcul pretul de inchidere de marti al actiunilor Evraz la bursa din Londra, relateaza Bloomberg.
La mai putin de un an dupa ce a vandut compania petroliera Sibneft in schimbul unei sume de 13,1 miliarde de dolari, Roman Abramovici, in varsta de 39 de ani, proprietar al clubului de fotbal Chelsea, incheie aceasta achizitie in cadrul unei industrii ce realizeaza 6% din intreaga productie globala de otel.
Arcelor, al doilea mare producator de otel din lume, a incheiat luna trecuta o tranzactie prin care achizitiona cea mai mare parte din Severstal, companie controlata de Alexei Mordasov, valoarea tranzactiei fiind estimata la aproximativ 16,6 miliarde de dolari.
"Implicarea lui Abramovici ar putea insemna in ultima instanta faptul ca Evraz urmeaza modelul de dezvoltare corporatista imbratisat de Sibneft, model ce implica o mare eficienta operationala si dividende semnificative", a declarat Vladimir Katunin, analist in domeniul metalelor in cadrul Aton Capital din Moscova.
Actiunile companiei Evraz, ce realizeaza produse din otel utilizate in constructii, au incheiat sedinta de tranzactionare de luni de la bursa londoneza in crestere cu 91 de centi sau 4,2 procente, pana la 22,41 dolari. Astfel, valoarea companiei este de 7,9 miliarde de dolari.
Compania a obtinut 422 de milioane de dolari pe 2 iunie anul trecut in urma lansarii unei oferte publice initiale.
Abramovici, care a acumulat o avere estimata la 18,2 miliarde de dolari dupa vanzarea pachetelor de actiuni detinute in cadrul Sibneft si Russian Aluminium, considera ca cererea in Rusia de otel utilizat in constructii si de bunuri de larg consum va continua sa creasca in contextul in care economia Rusiei inregistreaza al optulea an consecutiv de expansiune. In primul trimestru al acestui an, ritmul de crestere economica a fost de 5,5 procente.
Pentru ca tranzactia de achizitionare a pachetului de actiuni Evraz sa fie incheiata sunt necesare unele aprobari din partea institutiilor de reglementare, au declarat oficialii Evraz. Millhouse a declarat ca pretul "este in conformitate cu criteriile pietei". Purtatorul de cuvant al Millhouse a declarat ca pretul nu va fi facut public.
Alexander Abramov si Alexander Frolov, ce detin 87% din Evraz, declarasera pe 29 mai ca poarta discutii in vederea vanzarii unui pachet din actiunile companiei lui Abramovici.
Pe 26 mai, oficialii Arcelor anuntau incheierea unui acord prin care preluau controlul asupra companiei ruse Severstal, creand cel mai mare producator de otel din lume, in contextul in care compania luxemburgheza incerca sa respinga o oferta ostila inaintata de Mittal Steel. Proprietarul Severstal, Alexei Mordasov, ar putea obtine pana la 38 de procente din actiunile companiei nou-create in urma tranzactiei respective.
Productia de otel a Rusiei aproape s-a injumatatit dupa colapsul Uniunii Sovietice in 1991 si in 1998, cand tara a intrat in incapacitate de plata a unei sume de 40 de miliarde de dolari. Productia anuala de otel a Rusiei se situeaza la un nivel de aproximativ 66 de milioane de tone, cu o sesime mai scazuta decat in anul 1991.
Luna trecuta, revista Forbes anunta ca Abramovici se situeaza pe pozitia a 11-a in topul celor mai bogati oameni din lume. Acesta a vandut Sibneft companiei de stat din sectorul rus al gazelor, Gazprom, in luna octombrie, cat si un pachet de 50 de procente din Russian Aluminium, cel mai mare producator de aluminiu al tarii, partenerului de afaceri miliardar Oleg Deripaska in cadrul a doua tranzactii, in 2003 si 2004.
Evraz detine doua fabrici de otel in Siberia. Anul trecut, compania a achizitionat pachetul de actiuni detinut de Republica Ceha in cadrul Vitkovice Steel si fabrica italiana Palini & Bertoli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO