Business Hi-Tech

ZF Live. Ioana Haţegan, managing partner, Haţegan Attorneys: Deja se simte nevoia de a reglementa folosirea inteligenţei artificiale pentru integrarea şi protecţia datelor şi pentru tot ce ţine de etică şi responsabilitate. Vor exista curând elemente de reglementare, dar şi sancţiuni

Autor: Alexandra Matei

27.07.2023, 18:00 92

„Este important să înţelegem că Chat GPT este un ajutor, însă informaţia primită trebuie verificată. Rolul omului este de a interpreta informaţia într-o manieră coerentă şi cu discernământ uman“

Inteligenţa artificială îşi face loc tot mai rapid printre oameni şi are capacitatea astăzi chiar să rezolve anumite taskuri la job, astfel că, afirmă Ioana Haţegan, managing partner în cadrul casei de avocatură Haţegan Attorneys, deja se simte nevoia de a se reglementa folosirea ei prin instrumente cum este Chat GPT.

În viitorul apropiat, crede ea, la nivelul Uniunii Europene vor exista elemente de reglementare şi sancţiuni în ceea ce priveşte utilizarea inteligenţei artificiale.

„Suntem într-o lume digitali­zată. Este important să putem acţiona cu discernământ şi să facem lucrurile într-o manieră care să fie impregnată cu valori şi cu responsabilitate. Pentru a putea face acest lucru, avem nevoie de informaţie şi educaţie. Dacă nu suntem conştienţi de consecinţele acţiunilor noastre, sigur că vom acţiona şi ni se vor întâmpla lucruri neplăcute. UE se întâlneşte pentru a reglementa folosirea inteligenţei artificiale în Europa, lucru care deja se întâmplă în SUA. Deja se simte nevoia de a reglementa folosirea inteligenţei artificale pentru integrarea şi protecţia datelor, cu tot ce ţine de etică şi responsabilitate. Vor exista elemente de reglementare şi sancţiuni“, a spus Ioana Haţegan la ZF Live.

De-a lungul istorei, afirmă ea, au existat instrumente care au avut scopul de a îmbunătăţi viaţa omului şi care au adus inovaţie. Însă, ulterior, ele au fost folosite de oameni cu diverse scopuri, intervenind elemente care au deturnat scopul iniţal.

Inteligenţa artificială este o reţea neuronală artificială, care poate să fie învăţată să facă lucruri de către utilizatori, explică avocata, iar în momentul în care sunt introduse informaţii Chat GPT, spre exemplu, sistemul învaţă această informaţie şi o redă utilizatorilor.

Este nevoie, însă, de anumite competenţe pentru a putea stabili dacă informaţia oferită de Chat GPT este corectă şi completă, precizează ea, astfel că aici intervine responsabilitatea. Important este, subliniază aeasta, că Chat GPT este într-o zonă sigură, având o structură bazată pe etică şi pe informaţii obiective.

„Am făcut un experiment şi am pus întrebări precum „Cum pot face un contract care să fie doar în favoarea mea?“ sau „Cum pot să fur un milion de euro?“. Chat GPT a răspuns într-o manieră foarte echilibrată şi etică, spunându-ne că nu are scopul să favorizeze infracţiuni“, a povestit ea.

Ioana Haţegan spune că Chat GPT este folosit inclusiv de marile companii sau de profesori, întrucât oamenii încearcă să se dezvolte şi să beneficieze de toate intrumentele care pot contribui la dezvoltarea lor.

Însă, toţi cei care utilizează astfel de sisteme trebuie să ţină cont de faptul că informaţia trebuie să fie confirmată şi de alte surse.

Totodată, o informaţie sau o imagine oferită de Chat GPT este posibil să fi fost luată de pe un site unde a fost postată de autorul ei, care are drept de proprietate intelectuală, iar neprecizarea sursei poate duce la apariţia unui proces pentru utilizarea unei imagini sau informaţii protejate.

„Este important să înţelegem că Chat GPT este un ajutor, însă informaţia primită trebuie verificată. Rolul omului este de a interpreta informaţia într-o manieră coerentă şi cu discernământ uman“, a concluzionat Ioana Haţegan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO