Business Hi-Tech

ZF Cybersecurity Trends 2023. Ionuţ Georgescu, COO, Safetech Innovations: A crescut piaţa de securitate cibernetică în România, există mai multă conştientizare, înţelegem nevoile şi consecinţele, dar mai avem mult de muncă

Ionuţ Georgescu, COO al Safetech Innovations

Ionuţ Georgescu, COO al Safetech Innovations

Autor: Alexandra Cepăreanu

29.05.2023, 12:09 134

Ionuţ Georgescu, COO al Safetech Innovations, companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu birouri în Bucureşti, Londra şi Abu Dhabi, consideră că piaţa de securitate cibernetică din România a crescut în ultimii ani şi are în continuare mult potenţial de dezvoltare.

„A crescut piaţa de cybersecurity în România, dar mai avem mult de muncă, mai este de investit. Avem mai mult awareness, înţelegem mai bine ce e securitatea cibernetică, care sunt nevoile, care sunt consecinţele, însă, consider că mai e mult de muncă. Suntem undeva la jumătatea drumului. Noi lucrăm mult şi cu companii din afară, iar gradul de maturitate al unor companii de peste graniţele României este net superior faţă de cele naţionale. Deci piaţa de cybersecurity din România va creşte şi va creşte mulţi ani de acum înainte, există potenţial mare”, a spus Ionuţ Georgescu în cadrul conferinţei ZF Cybersecurity Trends 2023: De câte soluţii de apărare cibernetică are nevoie o companie şi cine ar trebui să le “dirijeze”?.

El a explicat că gradul de maturitate al unei companii privind nivelul de securitate cibernetică pe care îl deţine este dat de întreg ansamblul. „Adică vorbim despre o companie matură, despre o companie care are atât soluţiile de securitate de care are nevoie, are echipe interne sau externe care monitorizează ce se întâmplă şi pot lua măsuri pentru a remedia rapid problemele, companie care are un proces de awareness la nivelul angajaţilor bine stabilit (există soluţii sau traininguri recurente la nivelul angajaţilor), sunt multe aspecte care trebuie luate în seamă.”

Compania românească a deschis recent în Londra, UK, un birou. „Am observat în aceşti ani o cerere mare pe zona externă, în zona europeană în principal. În UK piaţa de cybersecurity este de câteva miliarde bune, iar eu cred că practic a fost o chestiune de timp, am vrut să atingem maturitatea în România, pentru că în UK piaţa e mai matură şi nu poţi ajunge acolo dacă nu eşti o companie matură care să poată fi un adviser (consilier) pentru clienţi. UK-ul este doar începutul, avem planuri mari.”

 

Alte declaraţii

Încă avem o problemă în a conştientiza pericolele care ne înconjoară în mediul digital. Aş începe cu o activitatea de awareness mai puternică în cadrul companiilor, politică de simulare a atacurilor şi identificarea angajaţilor care nu înţeleg problemele care pot apărea, încercarea să remediem, acesta ar trebui să fie primul pas. Apoi ar trebui să ne înconjurăm de acele soluţii de securitate necesare pentru a acoperi acele deficienţe pe care le-am identificat în prima fază. În final, nicio soluţie nu e bună dacă nu avem o echipă care să monitorizeze şi să ştie să răspundă la alertele pe care acele soluţii le identifică. Am întâlnit companii care aveau multe soluţii, dar echipa era mică şi se plângeau că nu au timp să monitorizeze, deci acolo soluţiile sunt degeaba.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO