Business Hi-Tech

Yves Gauthier explica: EDGE inseamna televiziune pe celular si acces de mare viteza la Internet pe laptop

27.10.2004, 00:00 66



Mai devreme decat se asteptau, romanii au televiziune pe telefonul mobil. Deocamdata, doar Pro TV si doar la Orange. Pentru un abonament de numai 4 dolari pe luna (WAP Unlimited) si conectare prin serviciul Mobile Internet Always On, orice client Orange poate vedea stirile cu Andreea Esca direct pe celular.



Lansarea serviciului EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution), pemiera pe piata locala, in Europa de Sud-Est si in cadrul grupului Orange, vine sa completeze oferta operatorului in domeniul accesului la Internet si la continut multimedia pe telefonul mobil, a declarat pentru Business Hi-Tech Yves Gauthier, director-executiv adjunct (deputy CEO) al Orange.



Noul serviciu este disponibil pentru toti clientii companiei care au telefoane mobile compatibile cu tehnologia GPRS (General Packed Radio Service), deocamdata insa doar in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Brasov. Pretul de acces la EDGE este acelasi ca la GRPS, tarifandu-se traficul realizat si nu minutul de conectare, in functie de abonamentul ales de utilizator.



"EDGE este practic o evolutie a tehnologiei GPRS, oferind viteze de acces la Internet in medie de trei ori mai mari. Acest lucru permite si servicii multimedia pe telefonul mobil si conectarea laptopului la Internet pentru a dispune de acces mobil in zonele de acoperire. Unde nu exista acoperire EDGE, modem-ul trece automat la conexiunea GPRS care este deja disponibila in toata tara", a explicat Yves Gauthier. Serviciile pot fi de asemenea folosite de managerii si profesionistii care calatoresc des peste hotare, pentru ca EDGE si GPRS sunt disponibile si in roaming.





Stiri si divertisment pe celular



"Utilizarea sistemului EDGE nu difera cu nimic de cea a GPRS, doar viteza fiind mai buna", a explicat Yves Gauthier. Practic, utilizatorul acceseaza prin WAP portalul Orange (http://wap.orange.ro), unde sunt disponibile toate serviciile. In prima fereastra exista mai mult link-uri (sub forma de text) care pot fi accesate: TV in direct, starea vremii, stiri, clipuri muzicale, filme, sport, desene animate sau emisiuni TV inregistrate. Accesul la ele se face printr-ul singur click. De exemplu, accesand stirile, putem urmari cele mai importante informatii din buletinele de stiri Pro TV, sumarul stirilor zilei sau cele mai interesante stiri.



Pe telefonul mobil pot fi accesate atat transmisiile live, cat si clipuri video inregistrate, cum ar fi de exemplu in sectiunea de muzica sau emisiuni TV. "Continutul va creste in timp, iar anul vitor majoritatea celularelor de piata vor fi compatibile EDGE", a apreciat Gauthier. Penru a sustine lansarea acestuis erviciu, Orange a lansat si o oferta de telefoane mobile, disponibila atat pentru noii abonati cat si pentru utilizatorii existenti de servicii GPRS. Astfel, telefonul Nokia 3220 costa 144 de dolari (fara TVA) pentru cei care isi activeaza EDGE, iar Nokia 6230 este oferit la un pret de 270 de dolari (fara TVA). Alte trei telefoane vor intra la oferta anul viitor, probabil Sagem si Sony Ericsson.





Acces la Internet pentru utilizatorii de laptop



Pe laga serviciile multimedia, EDGE permite de asemenea servicii de acces rapid la Internet, in special pentru utilizatorii de laptopuri. Practic este vorba de un modem care incorporeaza o cartela SIM (poate fi cea folosita pentru apeluri de voce, dar este recomandat sa fie una noua), a explicat Yves Gauthier. Modemul se conceteaza pe placa PCMCIA a laptopului, fiind necesara si instalarea unui soft realizat de specialistii Orange Romania. Acesta se instaleaza automat si contine toate setarile necesare, nefiind nevoie de interventia utilizatorului.



Pentru companiile interesate de acest serviciu, exista doua optiuni de tarifare. Astfel, pentru serviciile Mobile Internet Always On si Shared Net Access, accesul nelimitat la EDGE costa 15 dolari pe luna pentru Intranet (reteaua companiei), iar accesul nelimitat la Internet costa 50 de dolari pe luna (in timpul zilei 8:00-20:00). Un modem Mobile Office Card EDGE costa 245 de dolari fara TVA.



Viteza de conectare la Internet depinde de calitatea semnalului si de numarul de utilizatori aflati in aceeasi celula. Practic, viteza ajunge la 120-180 kbps (pentru download), maximum fiind de 210-215 kbps. Largimea de banda nu este garantata. Modemul si aplicatia realizata de Orange Romania permit pe langa accesul la Internet si receptionarea sau trimiterea de mesaje SMS.





Ne pregatim pentru 3G



Orange a ales sa lanseze tehnologia EDGE inaintea serviciilor 3G pentru ca a necesitat o investitie mai mica si a fost usor de implementat. Concret, investitia totala se apropie de 10 milioane de dolari, ea urmand sa fie recuperata in urmatorii trei-patru ani. "Cred ca vom avea 30-40.000 de clienti EDGE anul viitor", a declarat Gauthier.



Seful Orange Romania a spus ca EDGE nu este o trambulina pentru 3G, fiind doar un serviciu complementar. Pentru 3G e nevoie de o retea complet noua si trebuie acoperit din nou tot teritoriul tarii. Echipamentele EDGE se instaleaza peste reteaua GSM deja existenta si, la inceput, serviciul va acoperi acele zone unde nu va ajunge serviciul 3G.



Serviciul de generatia a treia de la Orange va fi disponibil in momentul in care cererea de pe piata va justifica lansarea lui si va putea fi un serviciu profitabil, a explicat Yves Gauthier.



"Orange Romania a inceput pregatirile in vederea lansarii tehnologiei 3G si o vom lansa comercial in momentul in care aceasta va asigura un pas calitativ fata de tehnologia EDGE, incadrandu-se in performantele reale promise si bineinteles respectand angajamentele pe care Orange si le va lua raspunzand la licitatia organizata de MCTI", a precizat Yves Gauthier.



Este binecunoscut faptul ca tehnologia de generatie a treia se adreseaza clientilor din aglomerarile urbane urbane, EDGE putand asigura astfel o acoperire complementara in afara spatiilor acestora.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO