Business Hi-Tech

Wikipedia: orice despre oricine

25.02.2004, 00:00 78



Din spatiul vast al Internetului nu putea lipsi o "enciclopedie completa si gratuita", care sa reuneasca toate cunostiintele lumii, din preistorie si pana la cele mai noi inovatii ale tehnicii, toate adunate la un loc si prezentate in majoritatea limbilor lumii.



Bineinteles, site-ul nu poate pretinde ca este complet si probabil nu va ajunge niciodata la un grad de acoperire a informatiilor de 100%. Cert este insa ca informatia este gratuita si este actualizata continuu. De asemenea, fiecare vizitator al acestei pagini - http://www.wikipedia.org - poate contribui la completarea informatiilor prezentate. In acest mod, realizatorii site-ului spera sa creeze o baza de date originala, care sa reflecte insasi civilizatia noastra actuala. Proiectul a inceput in 2001 si contine acum peste 205.000 de articole numai in sectiunea in limba engleza, despre cele mai diverse subiecte posibile. Site-ul intentioneaza insa sa isi extinda prezenta in toate cele peste 6.500 de limbi cunoscute, iar romana nu face deloc exceptie.



Fiecare sectiune realizata in alta limba decat cea engleza are o adresa proprie, iar site-ul romaesc poate fi vizitat la http://ro.wikipedia.org. Nu lipsesc nici linkurile intre articole de limbi diferite, atunci cand subiectul lor este comun. Oricine poate face corecturi sau modificari in articolele prezente pe pagina, iar acestea devin realitate instantaneu, promit realizatorii. De asemenea, nu este necesara completarea vreunui formular online sau introducerea vreunei adrese de e-mail pentru a participa la proiect.



Editia in limba romana a fost lansata in luna iulie 2003 si are in acest moment 4.055 de articole, din care o parte se afla in lucru. Se cauta de asemenea traducatori, care sa transpuna articolele din limba engleza in romana. Munca este insa benevola -nu se castiga nici un ban astfel - si o pot face doar cei care au timp liber la discretie. Singura conditie? Materialele traduse sau trimise spre publicare sa nu fie protejate de legea drepturilor de autor, ci sa fie informari gratuite pentru toata lumea. Iar ele vor ramane totdeauna disponibile gratuit pe Internet pentru toti.



La capitolul Romania, in acest moment, se afla inca in lucru o sectiune care va fi dedicata alegerilor de anul acesta. O mare parte a textului a fost definitivata, insa sunt cerute in continuare informatii despre anumite subiecte. Sectiunea cuprinde informatii pe scurt despre alegeri, modul de desfasurare a lor, criteriile de eligibilitate, sistemul electoral, scurt istoric despre ce s-a intamplat pana acum si alte cateva categorii. De asemenea, in prezent vizitatorii interesati pot vota care sa fie subiectul saptamanii urmatoare, printre subiecte numarandu-se Industria, Arta sau Bucataria romaneasca si Muntii Carpati.



Pe pagina romaneasca au fost pana acum aproape 15.000 de vizitatori, conform statisticilor prezentate pe site, avand loc in total aproape 15.500 de editari ale articolelor. Cu alte cuvinte, aproape fiecare vizitator a contribuit la baza de date a enciclopediei.



Site-ul a atras 279 de pasionati din Romania, care s-au inregistrat de bunavoie ca membri si lucreaza la imbunatatirea bazei de date. De pe prima pagina nu lipsesc "scurtaturile" catre cele mai noi articole, informatiile privind modul de editare a stirilor, un scurt manual despre stilul publicistic si cum trebuie abordate articolele specializate, precum si un link pentru cei care intentioneaza sa traduca texte din limba engleza sau din alte limbi.



http://www.wikipedia.org

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO