Business Hi-Tech

Viata PC-urilor se prelungeste

21.11.2002, 00:00 18

Teoria potrivit careia viata unui calculator personal este de trei ani incepe sa devina istorie, este concluzia unui studiu realizat recent de compania de cercetare a pietei Gartner, preluat de ZDNet.com.
Producatorii de PC-uri nu mai trebuie sa fie prea ingrijorati ca raman pe stoc cu diverse componente de calculatoare sau cu sisteme intregi pentru ca media de viata a acestora a crescut, conform studiului Gartner.
In mod obisnuit, atat consumatorii individuali cat si companiile isi inlocuiau calculatoarele cam o data la trei ani, spun analistii. In ultimul timp insa, utilizatorii de computere inclina tot mai mult sa extinda viata sistemelor pe care le folosesc dincolo de perioada de trei ani. Factorii care influenteaza acest comportament sunt in principal lipsa de facilitati acordate la cumpararea de computere si ingrijorarea consumatorilor fata de evolutia economiei pe ansamblu, se arata in studiu.
Tendinta este prezenta chiar si cand majoritatea producatorilor de componente si sisteme reduc preturile si anunta lansarea unor produse tot mai puternice.
Intel a anuntat cu cateva zile in urma primul sau procesor care a depasit pragul de viteza de 3 GHz iar preturile la unitatile DVD si la monitoarele cu ecran plat pe baza de cristale lichide (LCD) scad in fiecare luna. Cu toatea acestea, multi utilizatori prefera sa lucreze pe un calculator cu procesor de pana la 800 GHz si cu o memorie de numai 128 MB, spun analistii.
"Cresterea ciclului de viata al PC-urilor poate fi explicata si prin preferinta manifestata de unii consumatori pentru cumpararea de noi echipamente cum sunt consolele de jocuri, DVD playerele sau camerele video digitale in locul unui upgrade la propriul calculator", apreciaza George Shiffler, analist la Gartner.
Situatia este putin diferita pe partea de business, majoritatea departamentelor IT ale companiilor procedand la inlocuirea treptata a calculatoarelor mai vechi.
Michael Dell, directorul executiv al producatorului de computere Dell aprecia zilele trecute ca, in intreaga lume exista in prezent aproximativ 180 de milioane de computere mai vechi de trei ani.
Tot analistii de la Gartner mai estimeaza ca vanzarile de PC-uri la nivel mondial ar putea atinge 127,3 milioane de exemplare pe intregul an 2002, cu 1,8% mai mult decat in 2001.
Si 2003 se arata a fi un an mai bun decat se preconiza, analistii estimand o crestere a numarului de calculatoare vandute la nivel mondial cu 7% fata de 2002.
Notebook-urile continua sa se vanda bine in timp ce computerele de birou au cunoscut o scadere cu 10% a numarului de exempare comercializate in octombrie 2002 fata de luna similara a anului trecut, spune Steve Baker, analist la NPD Techworld.
In studiul Gartner in categoria PC-uri analistii au inclus atat calculatoarele de birou cat si laptopurile si serverele mai ieftine de 25.000 de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO