Business Hi-Tech

Versiunea XP "prescurtata", criticata de specialisti

25.08.2004, 00:00 20



Intentia gigantului software Microsoft de a lansa o versiune simplificata si mai ieftina a popularului sistem de operare Windows XP a provocat numeroase critici, inclusiv din partea specialistilor, scrie BBC News.



Noua versiune se va numi Windows XP Starter Edition si este destinata tarilor unde rata de penetrare a computerelor este inca scazuta. De asemenea, utilizatorii-tinta sunt incepatorii, cei care nu sunt familiarizati cu subtilitatile unui sistem de operare, fie el si unul intuitiv precum Windows XP.



Insa analisti ai companiei de consultanta Gartner au declarat ca versiunea simplificata va fi "frustranta" pentru utilizatori si au avertizat companiile si consumatorii sa nu o foloseasca.



Totusi, Microsoft isi apara decizia de a produce un Windows mai ieftin, pentru incepatori. "Windows XP Starter Edition aduce o simplificare a sistemului de operare, corespunzatoare unui pret mai mic, deci o valoare adaugata", a spus Paul Randle, Windows product manager.



Sistemul de operare cu dimensiuni reduse va fi instalat pe PC-uri ieftine care se vor vinde in Tailanda, Malaezia si Indonezia, precum si in alte cateva state din Asia. Windows XP Starter Edition va fi pus in vanzare in cursul lunii octombrie, scrie BBC News. Programul va contine o aplicatie de suport pentru utilizatorii neexperimentati, care ii va ajuta pe acestia sa invete sa foloseasca mouse-ul si cele mai populare programe ale Windows-ului.



XP a fost de asemenea modificat pentru a nu le permite utilizatorilor sa ruleze decat maximum trei programe simultan si ii obliga pe mai multi utilizatori ai aceluiasi PC sa foloseasca acelasi desktop, spre deosebire de versiunea completa a sistemului de operare, unde fiecare utilizator isi poate configura propriul mediu de lucru.



Windows-ul "prescurtat" are multe dintre programele sale populare pre-configurate pentru a-i ajuta pe utilizatorii neexperimentati sa inteleaga utilitatea diverselor software-uri si modul in care acestea se folosesc.



Initiativa Microsoft poate fi vazuta ca un raspuns la dezvoltarea Linux, un sistem de operare cu cost scazut, care devine tot mai folosit in tarile mai sarace. Analistii sunt de parere ca Linux incepe sa ameninte piata dominanta a Windows, care este instalat pe mai bine de 90% dintre computerele lumii. Linux este un program care poate fi instalat si modificat fara plata nici unei taxe, din acest motiv el devenind tot mai popular in America Latina si in Asia.





Critici aspre



In raportul sau, doi analisti ai Gartner au spus ca tactica adoptata de Microsoft nu a fost suficient gandita si ca "nu indeplineste nici functiile de baza".



Dion Wiggins si Martin Gilliland au adaugat ca Microsoft ar fi trebuit sa se straduiasca mai mult pentru a face din Starter Edition un sistem de operare mai sigur, prin introducerea de tutoriale (lectii) de securitate pentru utilizatorii incepatori. Astfel, acestia ar putea sa inteleaga mai usor de ce este necesara instalarea unui program antivirus sau a unui firewall.



Cei doi experti au mai spus ca multi oameni din tarile vizate sunt obisnuiti cu Windows XP din Internet-cafe-uri, si ca vor fi "frustrati" de modificarile suferite de Starter Edition. In plus, faptul ca singurul upgrade posibil este cel direct catre versiunea completa XP este foarte posibil sa incurajeze pirateria, se mai arata in raportul Gartner.



"Companiile nu ar trebui sa ia in considerare aceasta oferta, iar consumatorii ar trebui sa fie foarte reticenti, pana cand Windows va gandi un sistem de operare care sa se poata dezvolta odata cu utilizatorul".



Insa reprezentanti ai Microsoft au declarat pentru BBC News ca lansarea programului Starter Edition s-a bazat pe o cercetare amanuntita asupra pietelor vizate, mai ales in Tailanda si Malaezia.



"Utilizatorii incepatori ai computerului au tendinta sa nu foloseasca multe programe si ferestre in acelasi timp, lucru care ii ajuta sa ramana organizati si sa evite confuziile", a spus Paul Randle de la Microsoft.
mmihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO