Business Hi-Tech

Vanzarile de camere foto digitale cresc puternic

17.05.2004, 00:00 14

Popularitatea camerelor foto digitale creste, numarul de unitati vandute anul acesta urmand sa fie cu 39% mai mare decat cel inregistrat pe 2003, releva studiile realizate de International Data Corp. (IDC).
Compania a apreciat ca, pe ansamblul anului 2004, numarul de camere digitale vandute la nivel mondial se va cifra la 68,6 milioane de unitati, fata de 47,9 milioane de unitati anul trecut. Astfel, cresterea vanzarilor se mai tempereaza, anul trecut vanzarile fiind cu 71% mai mari fata de anul 2002, conform datelor IDC. Analistii spun ca, tendinta se va mentine si in urmatorii ani, chiar daca se vand la fel de bine si telefoanele mobile cu camera digitala incorporata. In 2008, numarul de camere digitale vandute la nivel anual se va ridica la peste 100 de milioane de unitati, spune IDC.
Analistii sustin ca utilizatorii sunt incantati de usurinta utilizarii camerelor digitale si de faptul ca pot descarca fotografiile fara a mai astepta complicatul proces de developare sau scanarea lor pentru a fi transpuse in format digital. "Oamenii pot sa faca schimb de fotografii mult mai usor si mai ieftin", a declarat un analist IDC. Maturizarea pietei va duce insa la o reducere a procentelor de crestere in urmatorii ani, mai spun specialistii. Totusi, pentru a contracara acest fenomen, producatorii de echipament fotografic vor incepe sa lanseze pe viitor camere din ce in ce mai performante la preturi tot mai reduse, ceea ce va sustine cresterea volumului de vanzari la nivel anual.
IDC mai prezice ca producatorii de camere digitale trebuie sa se orienteze spre promovarea tuturor facilitatilor oferite de camerele digitale, nu numai spre factorul "megapixeli", care a condus pana acum vanzarile. "Combinatia de facilitati oferite si pret poate fi optimizata astfel incat sa se castige segmente importante din piata", a apreciat un analist.
Camerele digitale continua sa castige teren tot mai mult in fata aparatelor foto cu film. Ele permit stocarea fotografiilor direct in memoria interna (si nu pe film), de unde pot fi transferate rapid pe calculator si trimise pe Internet sau pot fi printate.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO