Business Hi-Tech

Vanatoare pentru miliarde de dolari

29.08.2003, 00:00 13

Piata de jocuri pentru telefoanele mobile va ajunge anul viitor la un miliard de dolari considera expertii din domeniu, intr-un moment in care concurenta se incinge in toate segmentele acestei industrii, inclusiv in cel al consolelor.
Aceste discutii au avut loc in cadrul Conferintei producatorilor de jocuri din Europa, care are loc la Londra in aceste zile. Semnalele pozitive de pe piata jocurilor pentru celulare i-au facut pe cei de la Nokia sa cumpere de curand producatorul de jocuri Sega, iar vestea este nesperat de buna pentru operatorii de telefonie, care isi vor vedea abonatii petrecand mai mult timp descarcand jocuri de pe Internet - ceea ce inseamna minute consumate si un transfer mai mare de date prin retele. Pe de alta parte insa, avansul tehnologic incepe sa puna probleme producatorilor de jocuri. Acestia se tem ca urmatoarea generatie de console de joc va fi atat de avansata, incat realizarea unui joc va costa 20-30 de milioane de dolari.



Industria jocurilor pentru celular va "exploda"
Odata cu dezvoltarea puternica a telefoanelor mobile, care au acum ecrane color si procesoare demne de un adevarat computer, jocurile pentru celular au inceput si ele sa aiba succes puternic. "Anul acesta s-au vandut foarte bine. Luand in calcul ce se intampla acum pe piata americana, in Europa si Asia, anul viitor va fi o piata de un miliard de dolari", a estimat un analist specializat pe acest domeniu.
Jocurile pentru telefoanele mobile nu sunt foarte sofisticate, spre deosebire de cele de pe consolele de joc. Ele sunt concepute pentru cei care petrec cateva minute asteptand autobuzul sau au ramas blocati in trafic. In Japonia, acest tip de divertisment a avut cel mai mare succes, oamenii fiind extrem de dispusi sa plateasca in plus pentru a descarca jocuri care pot fi utilizate oriunde. Dezvoltarea telefoanelor care opereaza pe platforma Java a facut ca jocurile sa fie mai numeroase si mai apropiate de cele pentru PC.
Acest succes reprezinta un semnal pozitiv pentru operatorii telecom, considera analistul companiei de consultanta Machines TGP. "Operatorii sunt obisnuiti sa se gandeasca numai la abonamente si minute de convorbire. Acum au sansa sa se gandeasca cum sa obtinã mai mult trafic de date", a explicat el.



Consolele de joc devin prea puternice
Pe de alta parte insa, producatorii de jocuri pentru console se tem ca urmatoarea generatie de console de joc va fi atat de avansata, incat producerea unui joc va costa 20-30 de milioane de dolari, iar o crestere a preturilor jocurilor este practic imposibila.
Acest lucru va face - in opinia analistilor - ca multe companii mici sa dea faliment sau sa fie absorbite de concernuri mai mari. "Suntem cu adevarat speriati de estimarile privind costul realizarii unui joc pentru ceea ce va fi PlayStation 3", a apreciat un responsabil al Argonaut Games. "Vremea programatorilor individuali care castigau bani realizand jocuri video a trecut", a apreciat un analist.
Urmatoarea generatie de console ar putea avea procesoare de 1.000 de ori mai puternice decat modelele actuale si facilitati grafice si audio neintalnite pana acum. "Cumparatorii se asteapta la mai mult. Nu poti sa vii cu un joc pentru PS2 si sa il transpui pe o consola mult mai puternica", a apreciat specialistul Argonaut Games. "Jocurile pe care le facem acum in 3-4 ani, ar putea fi dezvoltate in 10 ani pentru console mai puternice", a apreciat si un oficial al Electronic Arts, cel mai mare producator mondial de jocuri.
Intre timp, pe piata consolelor a aparut un nume nou, dupa PS2, Xbox si Nintendo, compania Infinium Labs lansand consola Phantom, pe care multi analisti o vad ca "amenintarea fantomei" pentru liderii pietei. Consola ofera acces la mai multe tipuri de jocuri, iar procesorul sau este mai avansat decat al principalilor rivali. Insa, are si un defect. Nu are CD-player, astfel ca jocurile nu pot fi jucate decat dupa ce sunt incarcate de pe PC. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO