Business Hi-Tech

Valerian Vreme, interpelat la Oracle Day: Ne-am săturat, domnule ministru. Suntem de râs pentru anii ăştia

Valerian Vreme, interpelat la Oracle Day: Ne-am săturat, domnule ministru. Suntem de râs pentru anii ăştia

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

02.11.2011, 00:06 4032

Ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme a fost întrebat de un participant la evenimentul Oracle Day, în cadrul unei sesiuni oficiale de întrebări şi răspunsuri, ce se întâmplă cu unificarea bazelor de date ale instituţiilor guvernamentale, o promisiune neonorată atât a miniştrilor PD-L cât şi a altor administraţii. "Aş vrea să îmi mai spuneţi şi mie care mai este situaţia cu portalul eRomânia pentru că a fost foarte mult discutată când s-a lansat. Spuneţi-ne şi nouă care mai este stadiul pentru că sunteţi în temă. Am şi această curiozitate: cum merge cu interoperabilitatea dintre bazele de date ale diferitelor instituţii, apropo de proiectul eRomânia. Eu sunt şi un mic antreprenor şi m-am săturat să emit adeverinţe de salariat şi de sănătate pentru că CNAS nu e în stare să intre într-o legătură informatică cu Inspectoratul Teritorial de Muncă şi cu medicul de familie. Suntem de râs pentru anii ăştia. Spuneţi-mi şi mie care este situaţia", a întrebat participantul la evenimentul Oracle, care s-a recomandat Dragoş Cazacu.

Ministrul Valerian Vreme a evitat un răspuns direct, şi a calificat drept "speculaţie financiară" valoarea vehiculată la un moment dat de fostul ministru PD-L Gabriel Sandu pentru proiectul eRomâia, de 500 mil. euro.

"Referitor la problematica acelui proiect eRomânia aş vrea totuşi să vă mai las aşa două săptămâni să trăiţi în această curiozitate pentru că suntem pe final în recepţia acelui portal. Iar referitor la speculaţiile financiare ... Eu am mai spus-o de mai multe ori: este bine să rămânem în lumea reală şi să vedem doar ceea ce efectiv se prezintă şi se face. E foarte simplu să faci asemenea speculaţii financiare şi acea sumă circulată peste tot, eu m-am distanţat de ea şi încerc cât mai mult să mă distanţez de ea. Ea nu a existat, nu există, nu va exista niciodată o sumă de asta care să vină pentru un portal sau pentru altceva. Suntem oameni care totuşi suntem raţionali", a spus Vreme transmiţându-i apoi persoanei care a pus întrebarea că după ce eRomânia va fi gata "o să vă solicit şi un feedback pe care îl vom introduce într-un sistem de evaluare".

Vreme a evitat un răspuns direct şi în ceea ce priveşte data la care bazele de date ale statului vor fi interoperabile. "E una dintre cele mai importante problematici ale dezvoltării coerente a unui sistem informatic naţional. Iar la ora actuală legea interoperabilităţii este gata, deci cât de curând instituţiile statului vor trebui să îşi dezvolte sistemele după reguli clare iar, să zic aşa, în sprijinul unei asemenea problematici cât de curând vor fi elaborate cataloagele serviciilor informatice publice şi respectiv cataloagele procedurilor de lucru standardizate şi ale procedurilor informatice asociate. Sunt exemple care sunt la ora actuală în lucru şi cu care vom veni cât de curând la nivel de sistem pentru raţionalizarea dezvoltării sistemului din România".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO