Business Hi-Tech

Vă cumpăraţi un laptop de sărbători? Un expert al Intel vă spune cum să alegeţi procesorul

Vă cumpăraţi un laptop de sărbători? Un expert al Intel vă spune cum să alegeţi procesorul

Foto Shutterstock

Autor: Adrian Seceleanu

07.12.2011, 00:05 1309

Aveţi în plan să vă cumpăraţi un laptop în perioada următoare, dar aveţi dubii în legătură cu alegerea procesorului: dacă să fie Intel Atom sau i3, i5, i7? Bogdan Georgescu, Channel Account Manager la Intel România, subsidiara locală a celui mai mare producător de microprocesoare din lume, a explicat pentru ZF cum ar trebui să vă alegeţi, în opinia companiei, procesorul, în funcţie de buget şi sarcinile pe care ar urma să le realizaţi pe computer.

Procesorul Intel i7, disponibil pe laptopuri cu preţuri pornind de la 3.400 de lei, este alegerea recomandată de Intel pentru utilizatorii care au nevoie de putere de procesare mare, respectiv programe de editare audio video sau jocuri.

"Gama de procesoare Intel Core i7 este (...) dedicată în special gamerilor şi utilizatorilor care folosesc la maximum re­sursele calculatoarelor cu pro­grame sofisticate", a spus Georgescu.

La polul opus, cele mai accesibile sisteme portabile din punctul de vedere al preţului sunt cele cu procesor Intel Atom, care pot fi utilizate pentru activităţi uzuale.

Peste 80% din calculatoarele vândute în România au procesoare Intel, potrivit datelor de pe piaţă.

În acest an vânzările de PC-uri de pe piaţa locală ar putea depăşi 700.000 de unităţi, potrivit estimărilor HP România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţă.

Atom, i3, i5 sau i7?

  • Intel Atom este un procesor regăsit pe netbook-uri, care este recomandat pentru sarcini precum navigarea pe internet, lucrul cu aplicaţii tip Office. Preţul de pornire pentru un asemenea echipamente este de 799 de lei.

  • Intel Core i3 - procesor recomandat pentru lucrul cu aplicaţii comune, vizualizare de filme, rularea de jocuri mainstream, multitasking; configuraţia recomandată pentru un PC cu i3 este placă video Intel HD Graphics, hard disk 320 GB şi memorie 2 GB, preţul pe piaţă pentru un asemenea sistem pornind de la 1.600 lei.

  • Intel Core i5 este procesorul recomandat de Intel pentru laptopuri care au nevoie de putere de procesare mare şi pentru lucrul cu suite de editare foto&video. Un asemenea laptop ar trebui să aibă şi placă video Intel HD Graphics sau una cu memorie dedicată, hard disk 500 GB (sau SSD de capacitate mai mică), memorie 3 GB. Preţurile pentru un asemenea laptop pornesc de la 2.300 de lei.

  • Intel Core i7 este procesorul recomandat de Intel pentru utilizatorii care au nevoie de o putere de procesare foarte mare. Configuraţia recomandată ar trebui să includă o placă video Intel HD Graphics sau una cu memorie dedicată, hard disk 640 GB (sau Intel SSD de capacitate mai mică) şi memorie 4 GB. Preţul de pornire pentru un asemenea laptop este de 3.400 de lei.

Sursa: Intel România

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO