Business Hi-Tech

UE respinge propunerea inacceptabilă de „armistiţiu“ a americanilor de la Google

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita

Gigantul american Google mai are la dispoziţie puţin timp pentru a ajunge la un acord cu Uniunea Europeană, după ce comisarul european pentru concurenţă Joaquin Almunia a respins propunerea companiei pentru a pune capăt unei investigaţii antitrust legate de discriminarea competitorilor în rezultatele căutărilor pe internet, proces care durează de trei ani, scrie Bloomberg.

Google este acuzată de autorităţile europene că îşi promovează propriile servicii în cadrul rezultatelor căutărilor pe internet şi că încheie contracte prin care „sufocă“ agen­­ţiile de publicitate rivale. Com­pania americană este de asemenea acuzată de copierea recenziilor de călătorie ale competitorilor. 

Autorităţile europene au crezut că vor ajunge la un acord cu Google, cel mai popular motor de căutare pe internet din lume, încă din luna mai a anului trecut, însă cele două părţi nu au convenit asupra condiţiilor. Almunia a declarat în cadrul unui interviul la un post de radio spaniol că ultima ofertă a companiei americane nu a fost acceptată pentru că nu a reuşit să soluţioneze problemele legate de discriminarea rivalilor în rezultatele căutărilor pe internet.

„Mingea este încă la Google. În scurt timp însă, mingea va fi la noi, iar atunci se va lua o decizie“, a spus comisarul european pentru concurenţă. 

Google a făcut „schimbări semnificative pentru a rezolva neregulile semnalate de UE, în special în ceea ce priveşte vizibilitatea serviciilor furnizate de competitori“, a declarat Al Verney, purtătorul de cuvânt al companiei americane la Bruxelles.

În România, motorul de căutare Google are o cotă de piaţă de peste 90%, principalii competitori fiind Microsoft Bing şi Yahoo, care deţin fiecare doar câte 0,9% din piaţa de profil, conform datelor Statcounter.com pentru luna noiembrie 2013.

Google Bu­charest SRL a declarat anul trecut afaceri de 2,5 mil. euro la Registrul Comer­ţului, însă agenţia Initiative Media estimează că veniturile companiei pe plan local s-au ridicat de fapt la 15,3 mil. euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO