Business Hi-Tech

Televiziunea CNBC Europe va emite si pe telefoanele mobile

25.08.2004, 00:00 12

Dupa ce Uniunea Europeana si-a aratat interesul pentru a sustine dezvoltarea tehnologiilor de transmisie TV pe telefonul mobil, prin sponsorizarea unui proiect de cercetare la o universitate britanica, televiziunea cu profil financiar CNBC Europe a anuntat ca pregateste pentru telespectatorii sai un serviciu cu profil asemanator.
CNBC Europe a facut anuntul la sfarsitul saptamanii trecute. Si alte companii au realizat pana acum demonstratii, si chiar servicii functionale de transmisie TV catre telefonul mobil. Totusi, tehnologia in cauza mai are inca multe necunoscute pana cand va deveni total functionala. Proiectul celor de la CNBC Europe este unul dintre primele servicii comerciale de streaming live a semnalului TV oferit de o televiziune, conform BBC.
Noul serviciu oferit de CNBC va fi accesibil posesorilor de telefoane Nokia (modelele 3650, 3660, 6600, 7650 si N-Gage) si Sony (P800, P900, precum si viitorul model P910), dar si altor marci de telefoane. Cei care se vor abona vor plati 3 dolari pe zi sau 15 dolari pe luna, conform BBC.
Compania care ofera acest serviciu televiziunii CNBC se numeste Newmediacom si este detinuta de Phones International. Tehnologia utilizata pentru realizarea transmisiilor digitale se numeste ?Fastnets". Eric White, director de marketing si comunicare al Phones International, a explicat ca semnalul TV este transmis catre telefoanele mobile cu o intarziere de 11 pana la 17 secunde fata de transmisia normala a CNBC, catre receptoarele TV obisnuite.
White a adaugat ca Newmediacom lucreaza la un proiect asemanator impreuna cu ?At the races", un canal TV cu profil sportiv detinut de reteaua de televiziune britanica Sky. Cele doua companii incearca sa puna la punct un serviciu de transmisie live a curselor de cai. Aceeasi tehnologie este folosita si de Mymovies.net, un site care si-a propus sa transmita clipuri video si interviuri catre telefoanele mobile ale abonatilor, scrie BBC.
Incercarile de a aduce continutul TV pe mobile constituie inceputul un trend, sunt de parere analistii. Steve Flaherty, membru al asociatiei 3G Consultancy, este de parere ca oferta disponibila pe telefoanele mobile incepe sa se modifice, operatorii de telefonie acordand mai putina atentie serviciilor personalizate precum tonuri de apel, si fiind mai interesati de continutul care se apropie de divertismentul clasic, cu care sunt obisnuiti consumatorii.
?Pe masura ce apar noi telefoane si tehnologii, ma astept sa vad tot mai multe companii de media care sa adopte aceasta tendinta", a comentat Flaherty. ?Nu ma refer doar la posturile TV. De fapt, cred ca datorita tarifelor ridicate, nu vom vedea prea multe persoane uitandu-se, de exemplu, la postul public BBC1 pe telefonul mobil. Dimpotriva, se vor uita mai ales la emisiunile care-i intereseaza in mod special, sa zicem cotatiile bursiere de la CNBC sau o cursa de cai pe care au pariat niste bani".
Si Steve Turner, reprezentant al Philips Semiconductors, sustine aceasta idee. Intr-o declaratie facuta in luna iulie, el a spus: ?Ne asteptam ca in mediul mobil televiziunea sa fie altfel decat asa cum o stim astazi. Nu vor fi transmise toate canalele pe care le prindeti acum pe TV-ul de acasa, ci doar programele care prezinta interes mare pentru dumneavoastra. Poate fi sport, muzica, orice, insa va fi ceva pentru care nu sunteti dispusi sa asteptati."
Steve Flaherty, membru al organizatiei 3G Consultancy, a adaugat faptul ca, dupa sarbatorile de iarna, se asteapta la o inmultirea serviciilor multimedia pentru utilizatorii de telefoane mobile. ?In prezent exista doar 600.000 de telefoane compatibile 3G in lume, dar ne putem baza pe cele 4 milioane de smartphones, telefoane cu sistem de operare Symbian. Cu cat avem mai multe telefoane high-end (n.r. pret ridicat si performante pe masura), cu atat ne putem astepta la o profitabilitate mai mare a investitiilor in aceasta industrie", a conchis Flaherty.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO