Business Hi-Tech

Telefoanele mobile sunt tigarile acestui deceniu

12.07.2005, 19:03 22

Fernando Zulueta, in varsta de 46 de ani, detine mai multe scoli particulare in Statele Unite, iar obiceiul sau este sa taie cu o linie numarul de telefon fix de pe cartea de vizita atunci cand o inmaneaza cuiva. Daca este intr-o sedinta si ii suna telefonul mobil, de cele mai multe ori raspunde fara ezitare, cu toate ca este de acord ca gestul poate fi enervant pentru cei din jur.

"Cand vezi pe ecranul mobilului ca te suna primarul sau un alt oficial din administratie, spui si raspunzi", a afirmat Zulueta, citat de publicatia online CNet News.com.

Insa asta nu inseamna ca el ii raspunde doar primarului.

Nu de mult, desi se afla in mijlocul unei sedinte, a raspuns apelului unui agent de livrare care trebuia sa-i aduca acasa... un pat. "Imi place sa fiu accesibil. Si din punctul meu de vedere, lucrurile se indreapta tot mai mult catre aceasta directie".

Ba mai mult, americanul spune ca il enerveaza cei care, desi au numarul lui de mobil, prefera sa il sune pe telefonul fix. "Au impresia ca pe telefonul mobil trebuie sa sune doar daca e vreo urgenta", spune cu regret Zulueta.

Robin Reinhardt, responsabil pentru aducerea invitatilor in platourile televiziunii MTV, are si ea o opinie despre folosirea mobilului la locul de munca: o enerveaza la culme. Este de parere ca oamenii ar trebui sa sune pe mobil numai si numai in caz de urgenta.

Cei care suna pe mobil, gandind ca e mai rapid decat sa mai treaca pe la asistentul ei, o deranjeaza foarte tare. "Stau la birou, cu trei linii fixe care suna in acelasi timp, iar oamenii ma suna si pe mobil. Simt ca innebunesc", se plange ea.

Intre cei care accepta telefonul mobil si cei care prefera sa il foloseasca numai in contexte foarte bine definite se duce o batalie de lunga durata, comenteaza publicatia americana. Iar taberele au inceput sa se contureze. Aparent, administratorii locatiilor precum cinematografe sau biblioteci au castigat batalia cu amatorii de conversatii la telefon in gura mare. In schimb, mijloacele de transport in comun se pare ca au devenit terenul celor care sunt de parere ca viata e prea scurta ca sa-i oferi pasagerului tacut de langa tine sansa sa-si lectureze in liniste ziarul. Cu toate acestea, folosirea mobilului la birou pare sa se afle inca undeva pe "terenul nimanui". Cu alte cuvinte, controversele sunt majore. Iata doar cateva: cum trebuie sa reactionezi atunci cand seful intrerupe sedinta ca sa raspunda la mobil, sau ce e de facut cu soneriile asurzitoare pe care n-ai cum sa le ignori in timp ce te concentrezi la treaba pe care o ai de facut. Mai este, evident, colegul care alege cu copilul la telefon ce feluri de mancare sunt cea mai buna alegere pentru pranzul din ziua respectiva.

"Telefoanele mobile sunt tigarile acestui deceniu. Dau dependenta", spune Rebecca Hastings, director al centrului de informare Society for Human Resource Management (SHRM). "Si, la fel cum fumatul este interzis in unele locuri, asa patesc si utilizatorii de mobile. Sunt de parere ca vom vedea tot mai multe organizatii care vor adopta politici clare pe aceasta tema".

Spre deosebire de multe tehnologii care sunt apreciate de utilizatori si respinse de restul lumii, telefoanele mobile sunt adesea considerate enervante chiar de catre cei care le folosesc, scrie CNet News. 6 din 10 utilizatori au spus ca folosirea mobilului in public le provoaca "o mare iritare", a relevat un sondaj realizat recent de Universitatea din Michigan. Un alt studiu, al SHRM, a descoperit ca 40% dintre cele 380 de companii americane chestionate au deja reguli clare in legatura cu folosirea telefonului mobil la locul de munca.

Oricum, comportamentul utilizatorilor de telefon mobil n-ar trebui sa excluda eticheta, este de parere Rebeca Hastings. "La fel cum ai grija ce haine imbraci ca sa ai succes, este bine sa fii atent si la felul cum folosesti gadgeturile din buzunar", a conchis ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO