Business Hi-Tech

Strategia Google: Internet gratuit si fara fir, egal clienti mai multi

03.10.2005, 18:23 75

Raspunzand unei oferte lansate de primaria din San Francisco, cel mai popular motor de cautare de pe Internet a confirmat inca o data teoriile privind orientarea companiei spre segmentul furnizarii de servicii de acces la Net, anuntand ca intentioneaza sa acopere metropola americana San Francisco cu o retea wireless (fara fire).

Serviciile vor fi gratuite si vor insemna practic mai multi utilizatori de Internet si deci, teoretic, mai multi utilizatori de Google, spun analistii. Mai mult, serviciul gratuit va fi acompaniat cu siguranta de reclamele clientilor companiei, iar probabil acestea nu vor putea fi ocolite usor, asa cum s-a intamplat si in cazul altor produse sau servicii gratuite.

Operatorul celui mai popular motor de cautare din lume si-a dezvaluit intentiile legate de serviciul de furnizare de acces la Internet la inceputul acestui an, cand a anuntat ca angajeaza un specialist care sa ajute la achizitionarea unei retele de fibra optica. Apoi, luna trecuta, a iesit la iveala faptul ca Google intentiona sa lanseze un serviciu Wi-Fi, insa locatia ramasese un secret.

Planul este deocamdata limitat la Bay Area si Google nu intentioneaza sa isi extinda serviciul si in alte locatii, cel putin pentru moment, a declarat un oficial al companiei. Serviciul va debuta anul viitor si nu este inca foarte limpede daca primaria va alege dintre mai multe oferte sau va merge direct pe mana Google, conform publicatiei online CNet.com.

"Este o oportunitate nu numai pentru cei care nu isi permiteau un acces la Internet decent, dar si pentru cei care dezvolta aplicatii, in special cele menite sa usureze localizarea diverselor obiective din oras", a explicat Nate Tyler, responsabil cu relatiile media in cadrul Google. "Serviciile pe care le vom dezvolta in aceasta retea vor fi utile si clientilor, dar si partenerilor nostri", a spus el.

Exista bineinteles si oameni suspiciosi, care spun ca Google a facut acest pas pentru a colecta si mai multe informatii personale despre utilizatorii de Internet. Astfel de zvonuri si discutii online au aparut de mai mult timp, adversarii Google spunand ca motorul de cautare colecteaza informatii despre activitatile online ale internautilor care ii viziteaza pagina pentru a servi la bine reclamele prezente in paginile sale. "O retea Wi-Fi va permite companiei sa colecteze si mai multe informatii despre activitatile online ale oamenilor din San Francisco", a declarat un specialist al firmei de securitate informatica Data Clone Labs.

Multi altii sunt insa foarte multumiti de decizia Google si spera ca reteaua fara fire va fi operationala cat mai repede. "Va schimba putin industria telecom din zona care ramasese un pic in urma", a apreciat un analist. Specialistii mai asigura ca serviciile gratuite vor fi acompaniate si de servicii cu plata, pentru cei care nu se vor multumi cu largimea de banda alocata sau nivelul de trafic asigurat gratuit. Astfel, modelul adoptat de Yahoo pentru diversele sale servicii online va putea fi adoptat si pentru serviciile de acces la Internet, apreciaza ei.

"Cred ca acesta va deveni un model de business foarte apreciat in viitorul apropiat: oferirea de servicii gratuite, iar cei care doresc mai mult sa scoata din buzunar bani", a spus un analist. Conform primelor informatii, serviciul de baza va oferi o viteza de acces la Internet de circa 300 kbps, oricum mai mare decat serviciile clasice (56kbps pentru dial-up).

Oricum, beneficiile aduse de acest serviciu sunt mai mari decat riscurile, a apreciat Dan Gillmore, care detine unul dintre cele mai populare site-uri de jurnale personale online (blogs) legat de domeniul tehnologiei. Google este un inovator, iar acest lucru este bun pentru Internet in general, pentru oameni si mai ales pentru cei care au blog-uri, a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO