Business Hi-Tech

Start-up-ul bonapp.eco – aplicaţie contra risipei alimentare: Am ajuns la vânzări totale intermediate de 50.000 euro şi la 200.000 de descărcări ale aplicaţiei

Grégoire Vigroux, cofondatorul bonapp.eco

Grégoire Vigroux, cofondatorul bonapp.eco

Autor: Ioana Nita

09.11.2023, 00:00 168

Start-up-ul local bonapp.eco, care a dezvoltat o aplicaţie mobilă prin intermediul căreia se comercializează la preţ redus alimente ce se apropie de data de expirare, a ajuns la finalul lunii septembrie la vânzări intermediate în valoare totală de 50.000 de euro, de cinci ori mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2022, conform unui anunţ făcut de reprezentanţii companiei.

Lansată în noiembrie 2021 de către antreprenorii Grégoire Vigroux, Diego Roy de Lachaise şi Luka Zivkovic, aplicaţia a ajuns în prezent la peste 200 de descărcări pe cele două platforme de mobil pe care este disponibilă - iOS şi Android. În total, în cei doi ani de la lansare, prin bonapp.eco s-au vândut peste 200.000 de pachete alimentare în Bucureşti şi Cluj-Napoca, sumă ce reprezintă un total de 100 de tone de alimente salvate, 10 tone dintre acestea fiind revendicate de utilizatorii aplicaţiei doar în luna septembrie.

„Aceste cifre dobândesc o însemnătate cu atât mai mare cu cât în această săptămână aniversăm doi ani de la înfiinţare. Sunt o dovadă că a consuma responsabil nu mai este doar o expresie teoretică, ci a început să fie o practică a traiului zilnic şi în România. Fiecare utilizator nou al platformei noastre reprezintă o mică victorie în lupta pentru combaterea risipei alimentare. Mai mult ca niciodată, soluţia noastră apare ca o victorie pentru consumatori, o victorie pentru comercianţi şi, cel mai important, o soluţie pentru planetă”, a declarat Grégoire Vigroux, cofondatorul bonapp.eco.

În România, se aruncă anual 5 milioane de tone de alimente, în timp ce 4,5 milioane de români se confruntă cu dificultăţi în asigurarea hranei de fiecare zi.

Risipa alimentară înseamnă o pierdere economică pentru comerciant şi producător, o irosire de oportunităţi pentru consumator, dar şi un risc major pentru mediul înconjurător. Alimentele aruncate în depozitele de gunoi generează prin descompunere cantităţi mari de dioxid de carbon. Risipa de alimente generează 10% din emisiile de gaze cu efect de seră, la nivel mondial.

De la lansare, bonapp.eco a obţinut o investiţie de pre-seed de 1.4 millioane de euro. Fondatorii companiei, Grégoire Vigroux, Diego Roy de Lachaise şi Luka Zivkovic, au în plan o nouă rundă de finanţare, în a doilea trimestru din 2024.

Fondurile vor fi folosite pentru extinderea aplicaţiei şi în alte oraşe din România, dar şi în alte ţări din regiune, precum Hungaria, Serbia, Bulgaria, Moldova şi Grecia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO