Business Hi-Tech

Spam-urile, interzise prin lege

15.06.2001, 00:00 49



Mesajele e-mail comerciale nedorite vor fi interzise prin lege, in momentul in care Legea comertului electronic va fi promulgata. De asemenea, legea va pune un accent deosebit pe prevenirea si pedepsirea fraudelor electronice, cum ar fi carding-ul, au anuntat ieri oficiali ai Ministerului comunicatiilor si tehnologiei informatiei (MCTI) la conferinta "Comertul electronic. Lege, implementare, aplicare".

In prezent, legea se afla in discutii in cadrul Comisiei parlamentare pentru comunicatii si informatica din cadrul Camerei Deputatilor, iar presedintele Comisiei, Varujan Pambuccian, spera "sa nu existe mediere, astfel incat dupa adoptarea legii de catre plen, ea sa mearga direct la promulgare".

In legatura cu data la care vom avea legea, Pambuccian nu a putut da un raspuns ferm, spunand insa ca: "Legea semnaturii electronice a facut de la Guvern la Comisia din Camera o luna si jumatate. De ce nu stiu, insa la noi a stat numai trei saptamani".

Potrivit participantilor prezenti la conferinta - organizata de MCTI si compania eventS la Hotel Marriott - initial legea va fi cadrul care va reglementa mai ales activitati de comert electronic business-to-government, pentru ca mai apoi sa se dezvolte activitati B2B si eventual B2C.

"Oricum, in Romania exista incipient foarte multe activitati de comert electronic, inca dinainte de existenta legii. De exemplu, va pot da doua nume de site-uri e-com: www.okazii.ro si www.rate.ro", a declarat Sabin Chiricescu, secretar de stat MCTI.

e-mail-urile nedorite, cunoscute sub numele de spam (sau junk-mail) vor fi interzise in cazurile in care destinatarul acestora nu si-a dat anterior consimtamantul.

In legatura cu proiectele MCTI referitoare la informatizarea scolilor, Asociatia Romana a Importatorilor si Exportatorilor de Software (ARIES) ar putea propune un proiect ce nu necesita o finantare guvernamentala de proportii.

"In fiecare comuna, cred ca exista cel putin doua camere la caminul comunal in care se pot amenaja centre de informatica, conectate la Internet. Pentru fiecare centru de acest gen, MCTI poate impune ca o zi pe saptamana sa fie acordata gratuit elevilor si profesorilor," a declarat Florin Vrejoiu, presedintele ARIES.

Potrivit lui Vrejoiu, sumele investite vor fi repede recuperate din veniturile incasate de aceste centre, mai ales in momentul in care va creste interesul pentru noua economie si in zonele rurale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO