Business Hi-Tech

Sony, acuzata ca vinde "virusi" pe CD

09.11.2005, 18:09 19

Casa de discuri Sony BMG Music Entertainment a devenit tinta unor critici dure din partea opiniei publice dupa publicarea unor informatii conform carora a instalat in CD-urile cu muzica o tehnologie de protectie la copiere care are caracteristici asemanatoare cu ale unui virus sau "vierme" de Internet, relateaza presa internationala.

Software-ul Extended Copy Protection (XCP) se instaleaza pe calculator folosind aceleasi tehnici cu ale unui virus de Internet, fiind foarte greu de detectat. Iar daca utilizatorul il descopera totusi si incearca sa il dezinstaleze risca sa isi defecteze CD drive-ul, care poate sa nu ii mai recunoasca nici un CD, spun unii specialisti. In plus, existenta softului pe PC poate deschide calea pentru atacuri ale hackerilor.

XCP a fost inclus pe aproximativ 20 de albume muzicale lansate de Sony si are ca scop protejarea la copiere a CD-urilor ascultate pe computere unde ruleaza Windows.

Astfel, melodiile nu pot fi copiate de mai mult de trei ori si nu pot fi ascultate decat cu un player al Sony. Compania care a dezvoltat XCP pentru Sony este din Marea Britanie si se numeste First 4 Internet. Desi oficialii acesteia au spus ca tehnologiile instalate in program au fost necesare pentru ca acesta sa-si atinga scopul, criticii (printre care si compania de antivirus F-Secure) au afirmat ca XCP poate fi privit ca o amenintare la adresa securitatii computerelor pe care ruleaza.

Intentia Sony a fost de a reduce copierile ilegale ale CD-urilor sale, iar XCP este unul dintre numeroasele sisteme software de protectie care exista in acest moment pe piata.

Numai ca rezultatul a fost, se pare, cu totul diferit. Membrii "blogosferei" (comunitatea mondiala a autorilor si cititorilor de jurnale personale online, sau bloguri) sunt scandalizati de descoperirea software-ului XCP si au lansat adevarate campanii de PR pentru ca toate produsele Sony, nu doar CD-urile, sa fie boicotate, scrie ZDNet News. Ba chiar a aparut si un blog dedicat acestei teme, care se numeste "Boycott Sony".

De asemenea, o asociatie italiana de protejare a drepturilor in lumea digitala (ALCEI-EFI) a depus o plangere penala impotriva Sony in Italia, acuzand compania ca a incalcat o serie de legi care apara intimitatea persoanelor prin faptul ca software-ul sau se comporta ca un "vierme" conceput de hackeri.

"Ceea ce a facut Sony se claseaza in categoria infractiunilor, conform legii italiene", a spus presedintele asociatiei. Intre timp, Sony a publicat pe site-ul sau o sectiune care ofera instructiuni pentru dezinstalarea soft-ului XCP, conform publicatiei Boston Globe. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO