Business Hi-Tech

Soft-detectivii BSA au descoperit varful unui iceberg

20.04.2001, 00:00 45



Din cei peste 100 de mari utilizatori de computere - in principal companii - controlati de Politie si Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor in primele trei luni ale anului 2001, aproape toti au fost prinsi pe picior gresit in privinta licentelor pentru programele informatice folosite sau difuzate, a declarat ieri reprezentatul Business Software Alliance (BSA) in Romania, avocatul Nicolae Burchel.

Raidurile au fost organizate la sesizarea BSA, organizatia non-profit care reprezinta interesele celor mai mari producatori de software la nivel mondial.

Infiintata in 1988 la Washington, BSA are in prezent reprezentanta in 70 de state ale lumii. Printre membrii BSA se numara Microsoft, Adobe, Autodesk, Compaq, Symantec si Intel.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, numarul controalelor efectuate de autoritati la initiativa BSA a sporit cu 50%. In prezent sunt intocmite dosare de urmarire penala in 16 localitati din tara, atat pentru utilizare cat si pentru difuzare neautorizata de software.

Membrii BSA s-au constituit parte civila in aceste dosare cu sume calculate in functie de prejudiciile constatate si care se ridica la 7,7 mld. lei. "In total pierderile cauzate de pirateria programelor informatice in Romania s-ar putea ridica la peste 20 mld. lei", apreciaza Nicolae Burchel.

De la aparitia Legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, au fost pronuntate 14 hotarari judecatoresti cu pedepse variind de la amenda penala la 6 luni inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei, si plata unor despagubiri.

"Credem ca pana la sfarsitul acestui an numarul raidurilor va creste la aproximativ 400 existand o probabilitate foarte mare sa depasim aceasta cifra", a mai spus avocatul Burchel.

Cu toate acestea, Romania ramane in continuare pe celebra lista "Special 301" a guvernului american, printre statele care nu reusesc sa lupte eficient impotriva piratilor informatici.





Soft-detectivii de la BSA au de gand sa sune la tot mai multe usi



Desi rata pirateriei a scazut in Romania la 81% in 1999, continuam sa ne aflam pe lista de monitorizare a Guvernului SUA printre natiunile care nu reusesc sa protejeze eficient proprietatea intelectuala. Business Software Alliance (BSA) are de gand sa schimbe aceasta stare de fapt.

Daca in 1999, la initiativa BSA au fost efectuate controale la peste 87 de companii si persoane fizice, numarul acestora a sporit la 300 in anul 2000 iar recordul a fost stabilit in 2001, cand numai in primele luni au fost verificate peste 100 de puncte.

"Tendinta de dezvoltare este foarte buna, daca tinem cont ca rata pirateriei a scazut in ultimii ani de la 93% la 81% iar interesul autoritatilor este atat de mare. Acum trei ani, cand am preluat aceasta reprezentare, eram doar cateva persoane care faceam antipiraterie in Romania si nimeni nu ne dadea sanse prea mari. Acum avem un program care functioneaza si care are perspective de a se dezvolta si mai mult", a declarat avocatul Nicolae Burchel, reprezentant al BSA pentru Romania.

Luna trecuta au fost controlate doua mari societati comerciale bucurestene la care au fost verificate peste 80 de PC-uri. Una dintre ele este Rocar. "Controalele inca nu s-au incheiat astfel incat nu putem ofer detalii asupra situatiei constatate la fata locului", au precizat oficialii BSA.

De la 1 ianuarie 2001, judecatoriile din tara au pronuntat trei noi condamnari penale impotriva unor persoane implicate in utilizarea sau distribuirea de programe fara licenta. Bugeac Valentin si Dragan Ciprian din Ploiesti au fost condamnati pentru difuzarea neautorizata de programe de calculator la cate sase luni inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei.

Neagu Eugen din Targoviste, fost cadru militar activ, a fost condamnat de Tribunalul Militar Bucuresti la plata unei amenzi penale pentru complicitate la difuzare ilegala de software.

Desi BSA a organizat seminarii de pregatire a procurorilor, judecatorilor si politistilor in domeniul pirateriei software, "nivelul de intelegere este slabut. Deschidere exista insa, mai ales la cei tineri', a mai spus Burchel.

Din cele peste 100 de companii si persoane fizice verificate de la inceputul anului, majoritatea au fost prinse pe picior gresit. O analiza teritoriala a cazurilor care se afla in prezent in instrumentarea Politiei Romane, arata ca majoritatea s-au inregistrat in Bucuresti (51), capitala situandu-se la mare distanta de urmatoarele orase aflate in clasament (Constanta - 9, Calarasi - 7, Cluj - 3, Zalau - 3).

Din pacate nici un producator roman de software nu este membru BSA. Oficialii organizatiei spun insa ca motivul nu ar fi cotizatia care, in functie de nivelul de "aderare", se poate ridica si la 3.500 de dolari pe an.

"Desi nici o companie romaneasca nu este reprezentata de BSA, noi colaboram foarte bine cu Asociatia Nationala a Intreprinderilor de Software iar producatorii autohtoni beneficiaza indirect de actiunile pe care le desfasuram. Cand un politist verifica o firma pentru si constata utilizarea ilegala a unor programe el sesizeaza toti producatorii softurilor respective nu numai pe cei membri BSA", a explicat Burchel.

Usa este deschisa pentru toate companiile romanesti producatoare de software dar pentru a dobandi un drept trebuie sa participi si cu o suma, a tinut sa precizeze Viorel Apetrei, director pentru anti-piraterie la Microsoft Romania.

"Noi, cei de aici, nu platim nimic BSA-ului. Taxa anuala este achitata de compania-mama. La nivel mondial, concernul returneaza comunitatii (prin donatii etc) aproximativ jumatate din banii recuperati prin activitatile anti-piraterie", a mai precizat Apetrei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO