Business Hi-Tech

Sistemele portabile de navigatie isi extind aria de utilizare

28.07.2006, 19:25 13

Daca pana acum sistemele portabile de pozitionare prin satelit (GPS - Global Positioning System) erau mai mult utilizate de catre soferi, pentru a se orienta in spatiu, acestea incep sa fie utile si in alte domenii.
Piata americana de astfel de echipamente s-a aglomerat in ultimul an, sustin specialistii. Cu peste zece jucatori, concurenta este destul de mare, magazinele fiind aglomerate cu echipamente portabile GPS care au preturi cuprinse intre 300 de dolari (238 de euro) si 1.500 de dolari (aproximativ 1.290 de euro).
Mai nou insa, companiile din domeniu au marit miza, adaugand echipamentelor GPS si functii audio sau video, precum si ghiduri lingvistice. Aproape orice producator ofera in prezent modele ce pot rula muzica in format MP3 si uneori chiar in format Windows Media Audio (WMA - formatul standard pentru CD) sau Ogg Vorbis.
De asemenea, anumite sisteme GPS ale unor producatori precum Mio Technology si JVC le permit clientilor sa urmareasca clipuri video stocate pe carduri de memorie SD, in timp ce Sanyo si Polaroid detin dispozitive ce permit rularea direct de pe DVD. In plus, Sanyo a lansat pe piata un dispozitiv GPS cu ecran de 7 inch si difuzoare stereo.
Insa pentru siguranta la volan, sistemele de navigare prin satelit ale Garmin, JVC, Lowrance, Magellan, Mio sau Polaroid impiedica utilizatorii sa vizioneze filme in timp ce masina se afla in miscare. In general, sistemele GPS isi gasesc loc pe bordul automobilului, pentru a le permite utilizatorilor sa urmareasca atent toate indicatiile rutiere oferite de echipament si sa vada toate detaliile afisate pe ecranele mici. Anumite modele ale producatorilor Garmin, Magellan si TomTom includ sisteme de apelare "hands free" si echipamente de transmisie de date prin tehnologia "bluetooth" (unde radio de frecventa joasa). De asemenea, tot ei vand dispozitive GPS cu instrumente de asistenta meteorologica.
Spre exemplu, modelul TomTom Rider, conceput pentru a fi montat pe motociclete, incorporeaza tehnologia Bluetooth pentru a trimite indicatii prin casca de protectie la fiecare curba. Industria ofera dispozitive similare adaptate bicicletelor, acesta fiind cazul Garmin Edge 305, care in plus ofera utilizatorului informatii despre viteza de pedalare, ritmul cardiac si distata parcursa, putand fi utilizat si drept instrument de antrenament.
Orice sistem de navigare prin satelit poate ajuta utilizatorul sa iasa din zonele cu blocaj de trafic, dar unele ofera chiar asistenta in evitarea blocajelor, cu harti care indica drumurile congestionate. Alpine, Audiovox, Cobra Electronics, Garmin si TomTom detin modele care primesc prin radio informatii din trafic de la Clear Channel, iar Garmin foloseste imagini captate din satelit pentru a indica arterele cu blocaj prin sistemul propriu de transmisie NavTraffic. Cu toate acestea, niciun sistem de trafic nu acopera in totalitate Statele Unite, sau fiecare artera din zonele de acoperire. Complexitatea hatilor difera in functiie de producator si model. Daca dispozitivul nu dispune de harti digitale pentru intreaga suprafata a tarii, utilizatorul poate incarca harti suplimentare, uneori contra cost, de pe CD-uri, carduri de memorie sau un computer.
Modelul Garmin nuvi 350 si 360 ofera mai multe facilitati pentru calatorii europeni, incluzand convertoare de unitati de masura, ghiduri de calatorie, ghiduri lingvistice puse la dispozitie de Oxford University Press, incluzand demonstratii de fonetica si pronuntie.
Dar indiferent de numarul abilitatilor de care dispun aceste dispozitive, acestea nu pot omite principala destinatie - ghidarea utilizatorilor cu harti si indicatii audio asupra directiilor de parcurs.

GPS multimedia

actualele dispozitive GPS ruleaza MP3-uri, clipuri video sau chiar monitorizeaza ritmul cardiac
dotate cu camere video, acestea se aseamana, uneori, cu niste telefoane performante
sistemele GPS conectate la reteaua de sateliti de monitorizare a traficului ofera rute sigure pentru evitarea ambuteiajelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO