Business Hi-Tech

Simona Pavelescu, CEO al htss: În România, 58% dintre companii au întâmpinat dificultăţi în recrutarea de specialişti IT. În ciuda valului de concedieri din industria IT de peste ocean, companiile româneşti continuă să întâmpine dificultăţi în procesul de recrutare

Simona Pavelescu, CEO al htss

Simona Pavelescu, CEO al htss

Autor: Alexandra Cepăreanu

29.08.2023, 16:56 445

La nivelul Uniunii Europene, peste şase din zece companii au întâmpinat dificultăţi în procesul de recrutare a specialiştilor IT, arată un raport Eurostat. Potrivit sursei citate, una din zece companii a încercat în 2021 să recruteze specialişti IT, iar 62,8% dintre acestea au întâmpinat dificultăţi în ocuparea locurilor de muncă. Slovenia (78%), Cehia (77%) şi Germania (76,6%) sunt ţările membre UE în care companiile au întâmpinat cele mai mari dificultăţi în angajarea de specialişti IT, iar la polul opus, cu cele mai mici dificultăţi întâmpinate de companii se află Spania (32,8%), Bulgaria (46%) şi Polonia (46,5%).

„În România, 58,6% dintre companii au întâmpinat dificultăţi în recrutarea de specialişti IT, situându-ne, astfel, uşor sub media UE. Însă, provocările sunt şi aici majore. În ciuda valului de concedieri din industria IT de peste ocean, companiile din România continuă să întâmpine dificultăţi în procesul de recrutare a programatorilor. Anual, aproximativ 10.000 de absolvenţi de IT intră pe piaţa muncii, un număr important dar care, totuşi, nu reuşeşte să acopere cererea”, a spus Simona Pavelescu, CEO al htss (High-Tech Systems & Software), companie specializată în furnizarea de servicii software de business, cu afaceri de 32,1 milioane de euro în 2022, plus 16%.

Ea consideră că disponibilizările în masă realizate de giganţii din tech de peste ocean, precum Oracle, Meta, Google sau Amazon, au avut la bază mai multe motive pentru care nu afectează, momentan, o piaţă emergentă precum România.

„Ţara noastră continuă să fie o destinaţie atractivă pentru dezvoltare software şi outsourcing. Costurile cu forţa de muncă calificată sunt mai mici decât în economiile dezvoltate şi, în acelaşi timp, România se bucură de o infrastructură IT performantă. Astfel, companiile autohtone continuă să atragă chiar şi în această perioadă noi clienţi şi proiecte. Însă, bineînţeles că vorbim de un sistem de pieţe interdependente şi nu excludem ca ecouri ale valului de concedieri de peste ocean să-şi facă apariţia şi la nivel regional. Deocamdată însă, nu este cazul ”, a mai spus Simona Pavelescu.

Câteva dintre soluţiile găsite de companii la dificultatea de a găsi oamenii potriviţi sunt externalizarea activităţilor, colaborarea cu diverse instituţii educaţionale, dezvoltarea de programe speciale pentru îmbunătăţirea retenţiei angajaţilor şi chiar înfiinţarea de academii interne de IT.

„Companiile autohtone de dezvoltare software activează, constant, sub riscul de atingere a unui platou. De cele mai multe ori, riscul nu se datorează poziţionării din piaţă sau a cererii pentru produsele proprii, ci numărului insuficient de specialişti IT necesari pentru scalarea business-ului. Tocmai de aceea, companiile sunt nevoite să devină din ce în ce mai inventive în eforturile lor de recrutare, formare şi retenţie. Este şi cazul htss, fondată în 2012. La doar 2 ani de la înfiinţare, compania a decis să-şi creeze un funnel propriu de recrutare şi specializare. Decizia s-a dovedit a fi una inspirată, rata de retenţie a absolvenţilor Academiei noastre de IT fiind de 80%. Mai mult decât atât, unii dintre absolvenţii Academiei ocupă astăzi poziţii în top managementul companiei, deci putem confirma că programele de specializare la locul de muncă dau un randament extraordinar”, a explicat Simona Pavelescu.

Compania htss a lansat în 2014 Academia de IT, în încercarea de a veni în ajutorul industriei care se luptă de ani de zile cu un deficit mare de forţă de muncă. În cadrul Academiei de IT, participanţii beneficiază de cursuri şi workshopuri, iar programa este una custom, fiind influenţată de factori precum standardele de referinţă în industrie, feedback-ul mentorilor, aspiraţiile individuale sau proiecţiile privind viitoarele cerinţe de competenţe, au spus reprezentanţii companiei. Odată cu finalizarea programei, absolvenţii dau un test şi, în funcţie de rezultat, primesc o ofertă de angajare, sunt alocaţi în echipele potrivite, urmând să beneficieze de suport constant din partea unui tutore responsabil de implementarea procesului de învăţare continuă a noilor angajaţi.

„Participarea la un program de formare internă oferă o oportunitate unică de a aplica cunoştinţele teoretice dobândite în săli de clasă în proiecte din lumea reală. Când am aplicat la Academia de IT dezvoltată de htss eram în anul al doilea la Facultatea de Informatică. Aveam deja o oarecare experienţă practică, ducând la bun sfârşit câteva proiecte de tip freelancing. Însă, ca urmare a participării în acest program, mi-am dezvoltat abilităţile tehnice în programare, am căpătat o mai bună înţelegere a practicilor din industrie şi mi-am îmbunătăţit tehnica de rezolvare a problemelor, abilitate esenţială pentru o carieră de succes în dezvoltarea software. (...)”, a spus Dragoş Andrei Niculai, Chief Technology Officer al htss şi fost participant în cadrul Academia de IT a htss.

Mihai Secara, Software Architect şi, totodată, coordonatorul programului htss Academy, consideră că un program intern de formare în industria IT oferă experienţe personalizate de învăţare, ceea ce duce la îmbunătăţirea performanţelor şi la creşterea gradului de retenţie a angajaţilor. Totodată, acest tip de program asigură coerenţa standardelor de formare, oferă soluţii eficiente din punct de vedere al costurilor şi creează oportunităţi de avansare în carieră în cadrul organizaţiei. 

Compania înfiinţată în 2012 înregistrează în prezent un portofoliu cu peste 1.000 de clienţi din 11 ţări, printre cele mai căutate soluţii proprii fiind telemedica – soluţie de telemedicină; omnimedica – solutie software pentru clinici si spitale; shiftin – software de planificare automată a turelor de lucru sau mindclass – platformă de e-learning.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO