Business Hi-Tech

Simeria va fi primul oras romanesc 100% acoperit de Internet wireless, anunta un producator taiwanez

20.10.2005, 20:21 123

Orasul Simeria din judetul Hunedoara ar putea deveni prima localitate din Romania acoperita complet de o retea wireless de acces la Internet, iar urmatoarele destinatii vor fi orase mari precum Bucuresti, Brasov si Timisoara.

Proiectul din Simeria, care are o valoare totala de aproximativ 4.000 de euro, va fi finalizat inainte de finalul acestui an, conform oficialilor D-Link, companie taiwaneza producatoare de echipamente de infrastructura IT cu o cifra de afaceri de aproape 1 miliard de dolari la nivel mondial anul trecut, care a anuntat ieri deschiderea unui birou in Romania.

D-Link a furnizat integral echipamentele necesare instalarii retelei din Simeria. Reteaua wireless este deja functionala si acopera 75% din oras, urmand ca acoperirea sa fie extinsa la intreaga suprafata a orasului pana la finalul anului, a spus pentru ZF Mihai Motoc, administratorul operatorului local X-Network, care a colaborat cu D-Link si cu furnizorul de Internet Sensolink pentru acest proiect.

X-Network are deja 10 abonati la serviciul de Internet wireless. Compania ofera doua pachete principale de servicii - acces cu viteza garantata de 12 kb pe secunda la pretul de 30 de lei pe luna si acces cu viteza garantata de 24 kb pe secunda, la pretul de 60 de lei pe luna. La abonament se adauga si o taxa de instalare, in valoare de 60 de lei.

"Am preferat sa incepem cu un oras mai mic (Simeria are aproximativ 8.000 de locuitori - n.r.), pentru ca astfel avem posibilitatea sa testam echipamentele si infrastructura", a spus pentru ZF Bogdan Mihalcea, country manager al D-Link Romania.

In prezent se poarta discutii pentru proiecte similare in orase mari precum Bucuresti, Brasov si Timisoara, a adaugat el. La randul sau, operatorul X-Network ar putea initia un proiect similar in orasul Hateg, a spus Mihai Motoc, administratorul firmei din Simeria.

Odata cu anuntarea deschiderii biroului pentru Romania, oficialii D-Link au spus ca au in derulare proiecte in valoare totala de peste 2 milioane de euro pe piata locala.

Pentru anul viitor se estimeaza vanzari de 3 milioane de euro, de doua ori mai mult decat anul acesta, a spus directorul filialei, Bogdan Mihalcea.

"In 2003 aveam 10 birouri in Europa, iar acum am ajuns la 24. Dupa inaugurarea celor din Polonia, Ungaria si Cehia, astazi a venit si randul Romaniei", a spus presedintele D-Link pentru Europa, Kevin Wen.

Tot ieri, D-Link a inaugurat si un birou in Bulgaria, aceste doua tari fiind importante pentru companie in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, a spus Wen.

D-Link a fost fondata in 1986 in Taiwan si este listata la bursa in aceasta tara si in India.

Compania produce solutii pentru retele, echipamente de comunicatii voce si date si echipamente electronice digitale pentru consumatori. D-Link are 1.700 de angajati si 90 de birouri in aproape 50 de tari. Anul trecut, a inregistrat venituri la nivel mondial de 966 milioane de dolari (780 mil. euro).

Compania este prezenta de trei ani pe piata autohtona si lucreaza cu parteneri locali precum ElkoTech, Lasting, Romsoft, Scop Computers. La nivel mondial, D-Link vinde in exclusivitate prin parteneri si distribuitori.

Nici biroul din Romania, compus initial din trei angajati, nu va avea activitate comerciala directa, ci va avea un rol de asistenta pentru reteaua de parteneri, au spus oficialii companiei.

Pentru anul 2006, unul din obiectivele D-Link pe piata locala este sa devina numarul unu pe segmentul echipamentelor wireless (routere, switch-uri, placi de retea etc.), a spus Mihalcea. Principalul competitor pe acest segment este compania Allied Telesyn, care are o cota de piata de 50-60%, in timp ce D-Link se situeaza la aproximativ 25% din piata, conform lui Mihalcea.

In afara de piata de retail, compania mai tinteste si segmentul de clienti format din companii mici si mijlocii, dar si companiile de dimensiuni mari. Pentru clientii de tip IMM, D-Link comercializeaza in principal echipamente wireless, switch-uri, solutii de securitate si camere video de supraveghere.

Pentru companiile mari, producatorul vinde switch-uri (echipamente care distribuie traficul de date in reteaua de computere) avansate din gama xStack, dar si solutii de securitate.

Un domeniu nou pe care D-Link il va ataca inclusiv pe piata din Romania sunt echipamentele din gama "digital home", au mai spus oficialii companiei.

Unul dintre echipamente, numit Media Server, substituie in intregime calculatorul atunci cand vine vorba de divertisment digital, pentru ca se conecteaza direct la Internet, are un DVD-player incorporat si chiar si hard-disk pentru stocarea filmelor sau a programelor TV descarcate de utilizator, a explicat Kevin Wen. Aparatul poate fi comandat si de la distanta, pentru ca este dotat cu telecomanda. "Acesta este viitorul conceptului numit casa digitala", a spus Wen. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO