Business Hi-Tech

Seful Gecad vede un val de falimente in industria locala IT

Seful Gecad vede un val de falimente in industria locala IT

Radu Georgescu: Problemele crizei se vor reflecta in reduceri ale costurilor IT

02.11.2008, 18:46 37

Criza financiara internationala va afecta companiile din industria locala IT&C, un val de falimente fiind probabil in randul firmelor care supravietuiesc doar pe baza contractelor cu statul sau unul sau doi parteneri, estimeaza Radu Georgescu, presedintele grupului de companii Gecad.

"Criza va afecta in mod cert si industria IT romaneasca. Este foarte probabil ca jumatate dintre firmele locale din domeniu sa nu mai existe la finalul lui 2009. Multi ani statul a promovat Romania ca fiind o destinatie buna pentru outsourcing si multe companii s-au dezvoltat in acest domeniu si depind de 1-2 clienti din afara. Daca acesti clienti vor avea probleme atunci vor avea si romanii probleme", estimeaza seful Gecad.
El crede ca problemele induse de criza se vor reflecta in reduceri ale costurilor IT si cu personalul.
"Va urma o perioada in care taierea costurilor va fi singura modalitate prin care firmele vor supravietui. Si, din pacate, la taieri vor intra si bugetele IT, dar si salariile. Practic, firmele IT vor incerca sa contracareze prin orice mijloc scaderea vanzarilor si diminuarea numarului de contracte. Vor ingheta salariile si chiar le vor reduce, vor disponibiliza probabil oameni, iar cele mai slabe ca strategie de business vor inchide portile."
Radu Georgescu crede ca in noul context de piata va creste concurenta pentru un loc de munca in industria IT. "Brusc vor fi mai multi oameni care se vor bate pe acelasi post, vor scadea salariile si probabil ca vom asista si la o infuzie de specialisti IT din alte tari", a spus el.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO