Business Hi-Tech

Securitate informatica: softuri de peste 10 miliarde dolari pe an nu fac fata amenintarilor

02.08.2005, 18:26 19

Amenintarile informatice tot mai numeroase nu sunt simple povesti inventate de producatorii de software pentru a-si vinde mai bine produsele, ci chiar produc pagube serioase companiilor afectate, spun cercetatorii independenti, care sfatuiesc managerii sa nu permita exceptii de la cele mai severe reguli de procedura in acest domeniu.

Piata mondialA de aplicatii de securitate va cunoaste un adevarat boom, cu o rata anuala de crestere de circa 16,2%, incasarile mondiale urmand sa ajunga la 11,4 miliarde de dolari (9,43 miliarde de euro) pe an in 2009, conform companiei de analiza a pietelor Gartner. Cu toate acestea, efortul respectiv nu poate opri valul de amenintari informatice, nici marile corporatii nefiind absolut ferite de astfel de probleme.

"Responsabilii companiilor presupun ca daca cumpara un soft, de preferinta cat mai scump, problemele acestea se rezolva, insa in mod evident gresesc", a declarat un specialist al Secure Computing, companie specializata in domeniul securitatii informatice.

Nici un soft nu e infailibil: vulnerabilitati in sistemele informatice se descopera aproape zilnic, iar in perioada de timp pana cand producatorul soft corecteaza eroarea, sistemele sunt vulnerabile. Sistemele de comunicare online ii avantajeaza astfel pe piratii Internetului, care in perioada de timp pana la actualizarea aplicatiei soft pot capata acces la resursele companiilor. De la lista de clienti, pana la lista cu salarii si de la datele de identitate ale clientilor sau angajatilor pana la proiectele cele mai secrete din laboratoarele companiei.

Una din principalele cauze ale batailor de cap cu securitatea informatica este nevoia ca aplicatiile software sa fie usor de utilizat de angajati, spun expertii Secure Computing. "Atunci cand se instaleaza o aplicatie noua, oamenii vor ca angajatii sa aiba acces la ea imediat si renunta la inceput la setarile de securitate", a explicat specialistul Secure Computing.

Programul de intretinere a aplicatiilor si aducerea lor la zi pentru o mai buna protectie fata de vulnerabilitati este la fel de importanta ca si cumpararea solutiei de securitate informatica, a spus la randul sau un analist al Gartner. Peste 90% din companii au un soft de protectie antivirus, dar 30% dintre aceste companii au in continuare probleme legate de pierderea datelor, computere infectate si altele asemenea, releva un studiu Gartner.

O data cu noile programe realizate special de piratii Internetului pentru a fura parole si date confidentiale, amenintarea atinge riscul maxim, spun specialistii in domeniu. Aplicatiile software anti-spyware sunt la inceput de drum, nici cele mai performante nefiind de fapt capabile sa detecteze toate amenintarile. Programele spyware sunt responsabile de aproximativ 50% din toate problemele software raportate de clientii Microsoft, al carui sistem de operare se afla pe mai bine de 95% din computerele lumii.

In miezul verii, specialistii in domeniu au avertizat ca sistemele informatice instalate de hoteluri sunt extrem de vulnerabile in fata atacurilor propriilor clienti. Cu un laptop si o conexiune oferita chiar de hotel, un vizitator poate avea acces nu doar la serviciile premium (room service, posturi TV cu plata, note de plata pentru minibar). Un specialist in informatica poate accesa direct baza de date, putand observa si ceea ce fac ceilalti clienti.

"Sistemul informatic al hotelului face ca toate aceste informatii sa fie disponibile pentru angajati. Prin acelasi sistem pot fi observate, ba chiar se poate si modifica nota de plata, ca si cum clientii ar fi solicitat ceva in plus", a explicat un specialist citat de publicatia online CNet.com. Singura problema consta in aflarea sistemului de numerotatie a camerelor si codurile atribuite de hotel acestora. Informatii deloc confidentiale, spune expertul citat de publicatia americana.

In noua era digitala nici soferii nu scapa de batai de cap. Oficiali din industria auto si o serie de analisti independenti au avertizat ca interesul crescut al hackerilor de a crea virusi pentru aparatura electronica pune in pericol si sistemele computerizate ale vehiculelor.

Pe masura ce producatorii de masini adapteaza computerele de bord pentru a permite consumatorilor sa transfere informatii de la playere MP3 si telefoane mobile, vehiculele devin mai vulnerabile la virusi, care se transfera de la un aparat la altul prin tehnologia Bluetooth sau prin cablu. "Mai devreme sau mai tarziu hackerii vor identifica elementele vulnerabile ale sistemelelor de operare din computerele de bord ale masinilor si se vor servi de acestea pentru a-si atinge scopurile", a precizat un specialist al producatorului rus de aplicatii de securitate informatica Kaspersky.

Valul de amenintari informatice ridica afacerile celui mai mare producator de solutii de protectie, Symantec, al carui principal pachet de produse e reunit sub brandul Norton. Incasarile companiei pe trimestrul doi al 2005 au fost de 699,9 milioane de dolari (579,2 milioane de euro), cu 26% peste cele realizate anult recut, insa sub asteptarile Wall Street (712 milioane de dolari, respectiv 589,2 milioane de euro). Profitul a crescut serios, ajungand la 198,6 milioane de dolari (164,4 milioane de euro), cu 69% peste cel din trimestrul doi al 2005. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO