Business Hi-Tech

SARS trimite investitori IT asiatici in Europa de Est

06.06.2003, 00:00 19

Companiile IT din Taiwan si-au abandonat proiectele de investitii in China din cauza pneumoniei atipice si au ales sa isi mute activittile in Europa de Est.
Investitiile companiilor IT taiwaneze in Europa de Est urmeaza sa ajunga la cateva miliarde de dolari in urmatorii doi ani, a apreciat un analist al Shintong Investment Trust din Taipei   Deocamdata, nici o companie nu a exprimat insa un interes deosebit pentru piata din Romania.
Chiar daca in acest moment costurile de productie sunt mai mici in China, Europa de Est ramane o piata neexploatata si are avantajul  de a fi apropiatã geografic de tarile occidentale. Astfel, costurile de livrare a produselor devin mult mai mici, a precizat un analist. Recent, mai multi producatori de echipamente IT din Taiwan au anuntat investitii in Polonia, Cehia sau Ungaria, care raman zonele favorite ale afaceristilor asiatici. Astfel, Quanta, cea mai mare companie care asambleaza laptopuri  - furnizorul Dell si HP - a anuntat ca va deschide o fabrica in Republica Ceha. La randul sau, cea mai mare companie care asambleaza echipamente electronice din Taiwan, Hon Hai Precision Industry, a anuntat ca va investi pentru extinderea diviziei sale din Cehia, Foxconn.
Hon Hai ramane in continuare cel mai mare investitor IT taiwanez din Europa de Est. Fabrica sa din apropierea Pragai a asamblat peste 2 milioane de computere anul trecut, majoritatea pentru Apple Computer, incasand din vanzari 1,18 miliarde de dolari. Investitia anuntata ar duce la dublarea personalului, cu intentia deschisa de a dubla productia si deci incasarile fabricii. Inventec, companie taiwaneza care asambleaza servere a anuntat la randul sau ca va deschide o fabrica in valoare de 2 milioane de dolari, tot in Republica Ceha. Investitiile companiilor IT taiwaneze in Europa de Est urmeaza sa ajunga la cateva miliarde de dolari in urmatorii doi ani, a apreciat un analist al Shintong Investment Trust din Taipei. "Companiile care vor sa aiba succes pe piata europeana vor investi si pentru construirea de centre pentru cercetare/dezvoltare", a mai adaugat el.
Analistii nu se asteapta inca la un exod al investitorilor IT din China, desi situatia este extrem de dificila din cauza SRAS. "Oamenii din Europa de Est nu au aceeasi mentalitate si cultura cu noi, cum au chinezii", a precizat un analist taiwanez. "Totusi, globalizarea a devenit inevitabila. Trebuie sa te deplasezi in alte tari ca sa castigi noi piete", a declarat un analist al Market Intelligence Center din Taipei.
Pierderile produse de SRAS industriei IT din Asia au fost estimate la peste un miliard de dolari. Compania de analiza International Data Corp. (IDC) a anuntat ca piata IT din regiunea asitatica va ajunge anul acesta la numai 76,1 miliarde de dolari, comparativ cu 77,1 miliarde anul trecut. Efectul cel mai mare va fi resimtit chair in China, tara unde s-au inregistrat si cele mai multe victime ale pneumoniei atipice. Cel mai tare vor fi afectate vanzarile directe de PC-uri si componente, iar impactul va fi resimtit pe trimestrul doi al acestui an, estimeaza IDC. Virusul a sporit insa vanzarile online, conform analistilor, iar situatia se va stabiliza la inceputul anului viitor. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO