Business Hi-Tech

Romtelecom, o firma a RCS&RDS, proprietarul Zapp si un fond al chinezilor de la ZTE se bat pe o noua licenta de telefonie mobila

Romtelecom, o firma a RCS&RDS, proprietarul Zapp si un fond al chinezilor de la ZTE se bat pe o noua licenta de telefonie mobila

Dan Georgescu, seful ANRCTI, spune ca actionarii sau firmele controlate de Orange, Vodafone, Cosmote, Telemobil sau RCS&RDS pot participa la licitatie

06.08.2008, 19:27 65

Patru nume importante din industria telecom au depus oferte pentru a obtine licenta de comunicatii mobile scoasa de la licitatie de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei, interesul fiind stimulat atat de costul redus al licentei, cat si de posibilitatea de a utiliza frecventele pentru a furniza si servicii de date - un segment cu un potential important de crestere in urmatorii ani.
Astfel, la licitatia lansata de ANRCTI au depus oferte urmatoarele companii: Romtelecom, Saudi Oger Ltd., NetPoint SRL si Tactical Network.
Romtelecom este cel mai mare operator de telefonie fixa de pe piata locala si are printre actionari grupurile OTE (Grecia) si Deutsche Telekom. Compania ofera si servicii de internet si de televiziune. OTE este prezent in Romania si prin companiile Cosmote si Germanos.
Saudi Oger Ltd., o companie din Arabia Saudita care este controlata de familia fostului premier libanez Rafic Hariri, detine in Romania operatorul de telefonie mobila Zapp (Telemobil).
NetPoint SRL, o companie specializata in furnizarea de servicii de telefonie si date pentru mediul de business, este controlata de RCS&RDS printr-un pachet de 97,5% din actiuni, conform datelor de la Registrul Comertului. Diferenta de 2,5% este detinuta de compania Integrasoft. Netpoint avea in 2006 un numar de 26 de angajati, an in care a facut un profit net de 144.000 de euro la afaceri de 2,3 mil. euro. Tactical Network este un fond ceh de investitii controlat de compania chineza ZTE, unul dintre cei mai mari jucatori mondiali de pe piata producatorilor de echipamente telecom. ZTE ar fi trebuit sa participe la licitatie prin compania Postelecom Network, o firma in care 49% din actiuni sunt detinute de Posta Romana si care a fost creata special in acest scop. Oficialii Postei Romane au precizat insa pentru ZF ca cei doi actionari au decis ca oferta sa fie depusa prin compania Tactical Network, care este controlata de ZTE.
Atractia exercitata de licenta scoasa la licitatie de ANRCTI arata ca operatorii participanti cred in potentialul pietei locale de telefonie mobila si date, chiar daca numarul de utilizatori activi de servicii mobile a depasit semnificativ populatia Romaniei. Astfel, in luna iulie a anului curent numarul de clienti activi ai serviciilor de telefonie mobila era de circa 25 de milioane, cu aproximativ 4 milioane mai mult decat populatia Romaniei.
Licenta poate fi insa utilizata si pentru a furniza servicii de telefonie fixa, dupa cum o arata intentia Romtelecom. In special intentia noastra este sa folosim aceasta licenta pentru a oferi servicii de telefonie si internet broadband in zone rurale, unde tehnologia noastra actuala presupune costuri mai mari de extindere a retelei", au precizat pentru ZF oficialii operatorului.
Ceilalti operatori nu au oferit detalii despre modalitatea prin care doresc sa valorifice licenta, insa este de presupus ca o arie importanta va fi reprezentata de serviciile de internet. Romania este pe ultimul loc din UE in ce priveste utilizarea serviciilor de internet de mare viteza, fapt care se traduce printr-un potential semnificativ de crestere in urmatorii ani.
Unul dintre motivele cele mai solide pentru care licitatia a atras competitori puternici este insa taxa de licenta, de un milion de euro, care ii va permite castigatorului sa ofere servicii atat de telefonie mobila, cat si de date. Spre comparatie, taxa de utilizare pentru ultimele doua licente pentru serviciile de comuncatii din generatia a treia (3G) se ridica la 35 de milioane de dolari (22,5 mil. euro).
Pe de alta parte, costul redus al licentei, dar si restrictiile de participare impuse celorlalti operatori de telefonie mobila de catre guvern prin caietul de sarcini au determinat un numar de patru operatori sa atace in contencios administrativ si fiscal actul normativ care reglementeaza acordarea licentei. Astfel companiile Orange,Vodafone, Telemobil si RCS&RDS au atacat in contencios administrativ si fiscal actul normativ care reglementeaza acordarea licentei in frecventele de 410-415 MHz si 420-425 MHz, solicitand suspendarea executarii HG 61/2008 privind procedura de selectie a licentei de telecomunicatii. Operatorii sunt reprezentati de societatea de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. Dosarul a fost inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti la 3 iulie, primul termen fiind programat la 21 august.
"Motivele pentru care am initiat actiunea in instanta sunt urmatoarele: tariful nejustificat de scazut al acestei licente, comparativ cu alte licente si ingradirea dreptului nostru de a participa la licitatie. Astfel se ajunge in situatia in care noul competitor va beneficia de conditii mai bune decat ceilalti jucatori de pe piata locala", a explicat pentru ZF Dorin Odiatiu, Wholesale, International & Regulatory Affairs Director la Orange Romania motivele atacarii actului normativ.
Pe de alta parte, este de remarcat faptul ca RCS&RDS si Zapp participa totusi la licitatie, chiar daca au contestat-o in contencios, bazandu-se probabil pe faptul ca actul care reglementeaza conditiile de desfasurare a licitatiei nu interzice in mod expres decat ca operatorii actuali de telefonie mobila sa participe la licitatie (in speta Orange, Vodafone, Cosmote, Zapp, RCS&RDS).
Dan Georgescu, presedintele ANRCTI, sustine, intr-o declaratie pentru ZF, aceasta ipoteza. "Actul normativ nu face in nici un fel referire la actionarii acestor operatori, nici la persoanele juridice la care acestia sunt actionari, ceea ce permite Saudi Oger Ltd. sa participe la procedura. Precizam insa ca oferta depusa de Saudi Oger Ltd. va putea fi declarata ca fiind calificata numai dupa analizarea tuturor documentelor necesare de catre comisia de licitatie", a spus oficialul ANRCTI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO