Business Hi-Tech

RomTelecom investeste 10 mil. euro in buncarele de arhive de date

19.04.2006, 00:00 137

Compania RomTelecom, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de comunicatii, va investi anul acesta aproximativ 10 milioane de euro pentru completarea si extinderea portofoliului sau de servicii de gazduire a datelor, furnizate sub brandul CyberHost.

"Dupa o evolutie foarte buna pe segmentul de Internet si date, RomTelecom isi continua ofensiva pe zona de IT - pentru extinderea afacerii de gazduire de date, compania fiind pe cale de a semna un parteneriat cu unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de profil din Europa de Vest", a declarat pentru ZF Vasile Voicu, director servicii date&Internet in cadrul RomTelecom.

"Prin acest parteneriat, RomTelecom va putea oferi solutii de hosting data center si business continuity pentru companii din Vest care isi muta operatiunile in Romania si pastreaza relatia cu furnizorul lor din tara de origine", a adaugat Voicu. Oficialul RomTelecom nu a mentionat numele viitorului partener al operatorului, precizand doar ca acesta "a obtinut anul trecut venituri de peste 300 milioane euro din astfel de servicii".

Centrele de date sunt construite ca niste buncare, fiind proiectate sa asigure protectie impotriva incendiilor, inundatiilor, cutremurelor si accesului persoanelor neautorizate. RomTelecom are doua asemenea "buncare", in Bucuresti si Brasov, cu o suprafata totala de 900 mp, prin care ofera de la servicii de gazduire a serverelor pana la folosirea echipamentelor de stocare, salvare/recuperare date, comunicatii de date si Internet, acces dedicat si alte servicii conexe, a precizat pentru ZF Valentin Georgescu, director solutii de afaceri la RomTelecom.

Desi RomTelecom nu este singura companie pe aceasta piata, iar unele afaceri similare nu au inregistrat cresteri puternice, Vasile Voicu spune ca "acolo unde unii vad dificultati, altii vad oportunitati - aceasta este situatia cu orice piata aflata la inceput, asa cum se afla si cea de gazduire a datelor". El a estimat ca valoarea acestei piete va atinge 3 milioane de euro in acest an, adaugand ca, in opinia sa, "afacerile romanesti au atins un nivel suficient de ridicat de dezvoltare pentru a incepe sa fie cu adevarat interesate de produse cum este Cyber Host".

Pe de alta parte, "cat priveste incercari anterioare esuate, pot sa va spun ca Hosting Data Center este genul de serviciu sensibil, care necesita un nivel ridicat de incredere in furnizor, iar lipsa increderii poate sa fie un handicap major in succesul proiectului", a mai spus Voicu. "Astfel de furnizori nu puteau in general oferi un pachet complet de servicii legate de Hosting Data Center si apelau chiar la serviciile RomTelecom pentru partea de comunicatii, de exemplu", a mai spus el. Pana acum, RomTelecom a incheiat peste 10 contracte pentru servicii de gazduire de date, altele fiind in curs de negociere. Operatorul vizeaza "clientii mari si foarte mari, carora externalizarea acestei activitati le poate aduce numeroase beneficii, legate in primul rand de reducerea presiunilor bugetare", a declarat Voicu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO