Business Hi-Tech

Romania, in top 10 mondial la viteza internetului

07.10.2009, 23:10 117

Romania, alaturi de alte opt state, detine nivelul de calitate acomunicatiilor de banda larga (broadband) necesar pentru aplicatiiinternet din generatia viitoare, cum sunt televiziunea IP de inaltadefinitie si comunicatiile video de calitate ridicata, care vordeveni uzuale in urmatori 3-5 ani.

Celelalte state sunt Coreea de Sud, Japonia, Suedia, Lituania,Bulgaria, Letonia, Olanda si Danemarca, potrivit unui studiurealizat de universitatile Oxford Said Business School (MareaBritanie) si Oviedo (Spania) in 2009, si sponsorizat de companiaamericana Cisco, care a cuprins 66 de state.

"La nivelul anului 2009, Romania ocupa locul noua, in urcare cudoua pozitii fata de 2008. In urma cu un an, doar in Japoniacalitatea comunicatiilor broadband se ridica la nivelul necesarpentru aplicatii internet din generatia viitoare", a declarat ieriCristian Popescu, directorul general interimar al CiscoRomania.

Calitatea comunicatiilor de tip broadband a luat in calculviteza de descarcare (download), incarcare (upload) si latentainformatiei intre doua puncte de contact, respectiv intre emitatorsi receptor. Primul element are o pondere de 55% in scorulcalitatii comunicatiilor broadband, in timp ce cota latenteiinformatiei a fost stabilita la 22%. Studiul din acest an aanalizat circa 24 de milioane de inregistrari care provin din testereale executate de utilizatorii de internet din 66 de tari lawww.speedtest.net, intre mai si iulie 2009.

Explicatia: investitiile mari aleoperatorilor

Potrivit datelor studiului, scorul calitatii comunicatiilorbroadband in Romania s-a ridicat la 44,89 in 2009, comparativ cu33,43 in urma cu an.

"Pozitionarea Romaniei intre primii zece jucatori si saltulsemnificativ fata de 2008 sunt efectul investitiilor operatorilortelecom in infrastructura de tip broadband din ultimii ani. Pe dealta parte, Romania a 'ars' niste etape, investitiile realizatevizand cele mai noi tehnologii", a spus Popescu.

In 2007 investitiile de capital in infrastructura telecom dinRomania s-au cifrat la 1,3 mld. euro, conform datelor dintr-unraport al Comisiei Europene. Anul trecut valoarea cumulata ainvestitiilor anuntate de cei mai mari trei operatori locali(Orange, Vodafone si Romtelecom) a depasit 500 mil. euro.

In privinta infrastructurii oraselor, capitala Romaniei s-apozitionat pe locul 14 din cele 20 a caror calitate acomunicatiilor de banda larga (broadband) acopera necesitatilepentru aplicatii internet din generatia viitoare, devansandStockholm (Suedia) - locul 15, Zurich (Elvetia) - 17 sau Tokio(Japonia) - 18. Pe primul loc s-a pozitionat Yokohama (Japonia),urmat de Nagoya (Japonia) si Kaunas (Lituania). Pe locul 10 se aflacapitala Bulgariei, iar pe 13 orasul Copenhaga.

Studiul a analizat calitatea comunicatiilor de tip broadband din64 de state si 240 de orase.

Cele mai recente date ale Autoritatii Nationale pentruAdministrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) arata canumarul total de conexiuni de acces mobil la internet in bandalarga a ajuns la 1,53 milioane la finele anului 2008, la care seadauga 2,51 milioane de conexiuni de acces fix la internet in bandalarga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO