Romania, in top 10 mondial la viteza internetului

Autor: Adrian Dumitrache - Mediafax 07.10.2009

Romania, alaturi de alte opt state, detine nivelul de calitate a comunicatiilor de banda larga (broadband) necesar pentru aplicatii internet din generatia viitoare, cum sunt televiziunea IP de inalta definitie si comunicatiile video de calitate ridicata, care vor deveni uzuale in urmatori 3-5 ani.

Celelalte state sunt Coreea de Sud, Japonia, Suedia, Lituania, Bulgaria, Letonia, Olanda si Danemarca, potrivit unui studiu realizat de universitatile Oxford Said Business School (Marea Britanie) si Oviedo (Spania) in 2009, si sponsorizat de compania americana Cisco, care a cuprins 66 de state.

"La nivelul anului 2009, Romania ocupa locul noua, in urcare cu doua pozitii fata de 2008. In urma cu un an, doar in Japonia calitatea comunicatiilor broadband se ridica la nivelul necesar pentru aplicatii internet din generatia viitoare", a declarat ieri Cristian Popescu, directorul general interimar al Cisco Romania.

Calitatea comunicatiilor de tip broadband a luat in calcul viteza de descarcare (download), incarcare (upload) si latenta informatiei intre doua puncte de contact, respectiv intre emitator si receptor. Primul element are o pondere de 55% in scorul calitatii comunicatiilor broadband, in timp ce cota latentei informatiei a fost stabilita la 22%. Studiul din acest an a analizat circa 24 de milioane de inregistrari care provin din teste reale executate de utilizatorii de internet din 66 de tari la www.speedtest.net, intre mai si iulie 2009.

Explicatia: investitiile mari ale operatorilor

Potrivit datelor studiului, scorul calitatii comunicatiilor broadband in Romania s-a ridicat la 44,89 in 2009, comparativ cu 33,43 in urma cu an.

"Pozitionarea Romaniei intre primii zece jucatori si saltul semnificativ fata de 2008 sunt efectul investitiilor operatorilor telecom in infrastructura de tip broadband din ultimii ani. Pe de alta parte, Romania a 'ars' niste etape, investitiile realizate vizand cele mai noi tehnologii", a spus Popescu.

In 2007 investitiile de capital in infrastructura telecom din Romania s-au cifrat la 1,3 mld. euro, conform datelor dintr-un raport al Comisiei Europene. Anul trecut valoarea cumulata a investitiilor anuntate de cei mai mari trei operatori locali (Orange, Vodafone si Romtelecom) a depasit 500 mil. euro.

In privinta infrastructurii oraselor, capitala Romaniei s-a pozitionat pe locul 14 din cele 20 a caror calitate a comunicatiilor de banda larga (broadband) acopera necesitatile pentru aplicatii internet din generatia viitoare, devansand Stockholm (Suedia) - locul 15, Zurich (Elvetia) - 17 sau Tokio (Japonia) - 18. Pe primul loc s-a pozitionat Yokohama (Japonia), urmat de Nagoya (Japonia) si Kaunas (Lituania). Pe locul 10 se afla capitala Bulgariei, iar pe 13 orasul Copenhaga.

Studiul a analizat calitatea comunicatiilor de tip broadband din 64 de state si 240 de orase.

Cele mai recente date ale Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) arata ca numarul total de conexiuni de acces mobil la internet in banda larga a ajuns la 1,53 milioane la finele anului 2008, la care se adauga 2,51 milioane de conexiuni de acces fix la internet in banda larga.