Business Hi-Tech

Roamingul se ieftineste din iulie

08.06.2007, 19:09 14

Reglementarile privind reducerea pretului convorbirilor in roaming au fost adoptate ieri de catre ministrii europeni care au participat la reuniunea Consiliului pentru Transporturi, Telecomunicatii si Energie al Uniunii Europene, scrie presa internationala.
Romania a votat in favorea reducerii tarifelor, iar la reuniunea din Luxemburg a participat si secretarul de stat in Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), Balint Porcsalmi.
"Regulamentul privind reglementarea tarifelor de roaming aduce beneficii consumatorilor, protejandu-i impotriva unor tarife excesive de utilizare a serviciilor de roaming, permitand in acelasi timp dezvoltarea sectorului de comunicatii si promovarea concurentei pe piata telefoniei mobile", au precizat oficialii ministerului.
"Este o zi buna pentru cetatenii Europei, intrucat vor putea sa efectueze apeluri mai ieftin in perioada vacantei", a declarat Michael Glos, ministrul german al economiei.
Reglementarile, care vor intra in vigoare la sfarsitul acestei luni, prevad ca in primul an tariful maxim pentru efectuarea unui apel in strainatate va fi de 49 eurocenti pe minut, in timp ce pretul pentru un apel receptionat va fi de 24 eurocenti pe minut. In urmatorii ani, preturile vor scadea succesiv, urmand sa ajunga la 43 eurocenti, respectiv 19 eurocenti pe minut in al treilea an de la adoptare. Plafoanele vor fi ulterior eliminate, in cazul in care nu vor fi reafirmate de statele comunitare si de institutiile Uniunii Europene.
Potrivit reglementarilor actuale, conform datelor publicate de Comisia Europeana, romanii si bulgarii din Marea Britanie platesc 9,52 euro, respectiv 7,95 euro pentru un apel de patru minute catre tara de origine. Preturile pentru un apel primit sunt de 5,47 euro, respectiv 3,17 euro.
Experti din industrie sustin ca limitarile de pret ce vor intra in vigoare vara aceasta inca nu reflecta costurile adevarate de roaming. Multi operatori s-au opus in mod deschis acestor reglementari sustinand ca masura va afecta investitiile si concurenta in industrie. Oficialii Vodafone, cel mai mare operator de telefonie din lume, au precizat ca se asteapta la pierderi de 200 mil. lire (294,9 mil. euro) in 2008, in urma reglementarilor impuse de Uniunea Europeana.
Tom Philips, director de reglementari pentru Asociatia GSM, a avertizat ca profiturile obtinute din apelurile de roaming, desi considerabil mai mari decat cele incasate din alte segmente, fac parte dintr-un plan tarifar mixt, unic fiecarui operator. "Modificarea unui singur tarif invocand faptul ca este prea ridicat poate strica tot echilibrul", a adaugat Philips. Acesta a mai spus ca unii operatori ar putea decide sa reduca subventiile acordate la cumpararea telefoanelor mobile sau sa creasca pretul convorbirilor locale pentru a compensa pierderile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO