Business Hi-Tech

Richard, Orange: Luăm în calcul achiziţii pe comunicaţii fixe în România şi Belgia

Stephane Richard, directorul general al Orange. Foto Andreea Alexandru

Stephane Richard, directorul general al Orange. Foto Andreea Alexandru

Autor: Vlad Popescu, Adrian Seceleanu

10.09.2013, 21:18 404

Orange ia în calcul consolidarea pozi­ţiei în ţări precum Spania şi Polonia şi achiziţionarea de active în domeniul comunicaţiilor fixe în Belgia şi România dacă autorităţile vor aproba fuziunea diviziilor din Germania ale Telefonica (Spa­nia) şi KPN (Olanda).

„Dacă Germania va accepta să meargă de la patru operatori la trei, decizia va crea un cutremur în Europa. Va forţa alte ţări să-şi reevalueze poziţia privind consolidarea pieţei“, a declarat Stephane Richard, directorul general al Orange, citat de Bloomberg.

Grupul francez anticipează un „cutremur“ pe piaţa europeană a telecomunicaţiilor dacă autorităţile germane vor aproba fuziunea diviziilor locale ale Telefonica şi KPN, acceptând astfel reducerea numărului de concurenţi de pe piaţă de la patru la trei, transmite Bloomberg.

Comisia Europeană va evalua de asemenea preluarea operatorului german E-Plus, deţinut de compania olandeză Royal KPN, de către Telefonica Deutsch­land Hold­ing, divizie a grupului spaniol Tele­fo­ni­ca, acesta fiind cunoscut în Ger­mania prin marca O2.

Piaţa europeană a telecomunicaţiilor este fragmentată, cu peste 100 de operatori, majoritatea cu probleme de profitabilitate. Fuziunea E-Plus cu O2 va crea cel mai mare operator din Ger­mania după numărul de clienţi, dacă va fi aprobată, şi va încuraja alte fuziuni şi achiziţii pe continent.

Orange va căuta să-şi consolideze poziţia în mai multe ţări, printre care Spania şi Po­lonia, şi va lua în calcul achi­ziţii în domeniul comunicaţiilor fixe în Belgia şi România, unde operează numai servicii mobile, a afirmat Ri­chard. El nu a oferit detalii despre aceste posibile achiziţii şi nu a precizat dacă grupul are discuţii active în acest sens pe pie­ţele din România şi Bulgaria. Orange oferă în România servicii de telefonie mobilă, internet şi, din acest an, şi televiziune prin satelit.

Cei mai mari rivali ai Orange România sunt Vodafone (care oferă telefonie mobilă dar şi o serie de servicii de comunicaţii fixe în principal pentru clienţii business mari), grupul Romtelecom şi Cosmote (care oferă întreaga gamă de servicii de telefonie şi internet fixe şi mobile, plus TV prin cablu şi satelit) şi românii de la RCS&RDS (care oferă de asemenea întreaga gamă de servicii fixe şi mobile plus TV, însă cu o acoperire mai redusă a reţelei de comunicaţii mobile).

Antoine Colombani, purtătorl de cuvânt al comisarului european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia, a declarat săptămâna trecută cu nu există „o cifră magică“ în ceea ce priveşte numărul operatorilor telecom din Europa.

Telefonica şi KPN nu au notificat până în prezent Comisia Europeană cu privire la fuziunea operaţiunilor din Germania. În multe cazuri, CE condiţionează aprobarea unor astfel de tranzacţii de vânzarea unor active.

Ceilalţi doi operatori de pe piaţa germană sunt Vodafone Group (Marea Britanie) şi grupul german Deutsche Telekom, care deţine T-Mobile.

Almunia a sugerat anterior că el consideră consolidarea (fuziunile şi achiziţiile) drept pozitivă pentru industria telecom. Comisarul s-a arătat „preocupat“ de fragmentarea pieţei.

Unele guverne afişează o poziţie mai dură. Spre exemplu, autoritatea pentru concurenţă din Franţa a arătat că încurajează utilizarea în comun a reţelelor de către mai mulţi operatori pentru reducerea costurilor, însă a avertizat că fuziunea mai multor operatori nu va fi posibilă şi nu este de dorit.

 

Ce ar putea cumpăra, în teorie, Orange în România
 

Dacă Orange se decide să facă o achiziţie pe comunicaţii fixe, cea mai probabilă ţintă ar fi subsidiara locală a grupului american Liberty Global - UPC România, care este al doilea jucător de pe piaţa de cablu TV şi unul dintre cei mai mari furnizori de internet fix. Asemenea speculaţii despre o tranzacţie Orange - UPC au apărut însă şi în 2008, fără a avea finalitate.

În teorie, o altă posibilitate pentru Orange ar fi achiziţia Digital Cable Systems (AKTA) - un operator concentrat pe oraşele mici şi mediul rural, unde oferă cablu, net şi telefonie fixă, însă rămâne de văzut în ce măsură o asemenea achiziţie ar face sens fără a avea în portofoliu şi o companie care să acopere cu reţele fixe şi oraşele mari şi Bucureştiul.

AKTA este deţinută de fondul american de investiţii AIG. Cu excepţia UPC şi AKTA, Orange are puţine variante de a achiziţiona companii cu o bază semnificativă de clienţi de retail pentru servicii de comunicaţii fixe (telefonie şi internet), în condiţiile în care piaţa este fragmentată între sute de jucători mici. Pe de altă parte, pe segmentul companiilor care deţin infrastructură fixă de comunicaţii şi care oferă servicii pentru clienţi business, pe piaţă există mai mulţi jucători care pot face, teoretic, obiectul unei tranzacţii. 

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO