Business Hi-Tech

Reziliere fără taxe pentru unele abonamente de telecom

27.06.2010, 23:03 1103

Utilizatorii care au încheiat abonamente cu operatorii decomunicaţii, dar nu au beneficiat de promoţii (cum ar fi telefoanemobile la preţ mai mic sau instalare gratuită a unor echipamente)vor putea solicita rezilierea contractelor fără a plăti o taxă,potrivit unei legi adoptate de Senat şi Camera Deputaţilor şi careva intra în vigoare după ce va fi promulgată de preşedinte şipublicată în Monitorul Oficial.

Legea, iniţiată de senatorul PD-L Iulian Urban, modifică Legea296/2004 (Codul consumului) şi Legea 193/2000 (privind clauzeleabuzive din contracte) şi nu îi vizează în mod explicit peoperatorii telecom, ci pe toţi comercianţii şi furnizorii deservicii.

Potrivit actului normativ, "dreptul consumatorului la denunţareasau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrâns denicio clauză contractuală sau înţelegere între părţi", iar clauzelecare "restrâng sau anulează dreptul consumatorului de a denunţa saude a rezilia unilateral contractul" devin abuzive. Clauzele privindrezilierea înainte de termenul stabilit în contract vor ficonsiderate abuzive dacă firma impune plata unei sume fixe lareziliere sau dacă furnizorul de servicii nu îşi îndeplineşteobligaţiile contractuale sau modifică unilateral uneleprevederi.

Operatorii telecom solicită în general taxe pentru reziliereacontractelor înainte de termenul agreat iniţial. Orange, numărulunu pe telefonie mobilă, solicită o taxă egală cu valoareaabonamentului înmulţită cu numărul de luni rămase până la expirareacontractului. Vodafone solicită o taxă de 150 de euro. Cosmotesolicită taxe de reziliere cu valori cuprinse între 100 şi 800 delei, în funcţie de perioada rămasă până la finele contractului.

Noul cadru legislativ va stopa un sistem "incorect de pretinderea taxelor de reziliere a contractelor încheiate de consumatoriiromâni în domeniul internet-telefonie" şi va duce la o creştere acompetiţiei pe piaţă, potrivit senatorului Iulian Urban.

Asociaţia Operatorilor Mobili din România, asociaţie carereprezintă Orange, Vodafone şi Cosmote, spune pe de altă parte că"unul dintre efectele negative posibile şi logice ale acesteidecizii ar putea fi reducerea dramatică sau chiar dispariţia de pepiaţă a ofertelor de abonamente însoţite de telefoane la preţurireduse".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO