Reziliere fără taxe pentru unele abonamente de telecom

Autor: Adrian Seceleanu 27.06.2010

Utilizatorii care au încheiat abonamente cu operatorii de comunicaţii, dar nu au beneficiat de promoţii (cum ar fi telefoane mobile la preţ mai mic sau instalare gratuită a unor echipamente) vor putea solicita rezilierea contractelor fără a plăti o taxă, potrivit unei legi adoptate de Senat şi Camera Deputaţilor şi care va intra în vigoare după ce va fi promulgată de preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial.

Legea, iniţiată de senatorul PD-L Iulian Urban, modifică Legea 296/2004 (Codul consumului) şi Legea 193/2000 (privind clauzele abuzive din contracte) şi nu îi vizează în mod explicit pe operatorii telecom, ci pe toţi comercianţii şi furnizorii de servicii.

Potrivit actului normativ, "dreptul consumatorului la denunţarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrâns de nicio clauză contractuală sau înţelegere între părţi", iar clauzele care "restrâng sau anulează dreptul consumatorului de a denunţa sau de a rezilia unilateral contractul" devin abuzive. Clauzele privind rezilierea înainte de termenul stabilit în contract vor fi considerate abuzive dacă firma impune plata unei sume fixe la reziliere sau dacă furnizorul de servicii nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale sau modifică unilateral unele prevederi.

Operatorii telecom solicită în general taxe pentru rezilierea contractelor înainte de termenul agreat iniţial. Orange, numărul unu pe telefonie mobilă, solicită o taxă egală cu valoarea abonamentului înmulţită cu numărul de luni rămase până la expirarea contractului. Vodafone solicită o taxă de 150 de euro. Cosmote solicită taxe de reziliere cu valori cuprinse între 100 şi 800 de lei, în funcţie de perioada rămasă până la finele contractului.

Noul cadru legislativ va stopa un sistem "incorect de pretindere a taxelor de reziliere a contractelor încheiate de consumatorii români în domeniul internet-telefonie" şi va duce la o creştere a competiţiei pe piaţă, potrivit senatorului Iulian Urban.

Asociaţia Operatorilor Mobili din România, asociaţie care reprezintă Orange, Vodafone şi Cosmote, spune pe de altă parte că "unul dintre efectele negative posibile şi logice ale acestei decizii ar putea fi reducerea dramatică sau chiar dispariţia de pe piaţă a ofertelor de abonamente însoţite de telefoane la preţuri reduse".