Business Hi-Tech

Retea de fibra optica de 24 mil. euro in Cluj

21.02.2007, 19:44 93

Consortiul compus din firma clujeana Mobitelco, EFS si Windmill International va concepe si realiza o retea subterana de fibra optica in municipiul Cluj-Napoca, investitia totala, estimata la aproximativ 24 mil. euro, urmand sa fie derulata pe trei ani, in doua etape.
In urmatorii 3 ani toate cablurile de televiziune, internet sau telefonie care impanzesc de la un capat la altul stalpii de pe strazile municipiului vor fi mutate in subteran.
Consortiul care a castigat licitatia, controlat de compania internationala Windmill, va implementa si opera o retea subterana de fibra optica destinata operatorilor locali, retea ce va inlocui intreg sistemul de cabluri aeriene de voce, date si internet. Comisia de Licitatii a primariei Cluj-Napoca a desemnat castigatorul proiectului in data de 21 ianuarie, insa oficialii Primariei nu au semnat contractul.
"Cu toate ca s-a stabilit castigatorul, se poarta inca negocieri pe marginea clauzelor contractuale", a declarat pentru ZF Transilvania directorul directiei tehnice din Primaria Cluj-Napoca, Sorin Apostu.
La randul sau David Schoch, director de proiect in cadrul consortiului condus de Windmill, a declarat ca decizia municipalitatii Cluj de a dezvolta o retea de fibra optica la nivelul intregului oras va conduce la reducerea costurilor si imbunatatirea serviciilor pentru clienti, firme si institutii guvernamentale. Investitorii urmeaza sa isi recupereze investitia din taxele de racordare si de administrare pe care toate firmele de telefonie, televiziune, internet din oras o vor plati pentru "gazduirea" cablurilor in retea.
Dupa 20 de ani reteaua va intra in proprietatea municipalitatii. Conform prevederilor contractului, din taxele de racordare si administrare a retelei subterane, 1% va reveni autoritatii locale, dar nu mai putin de 100.000 de euro pe an.
Din consortiu fac parte mai multe companii, printre acestea numarandu-se Mobitelco, firma clujeana detinand 20% din actiuni. Actionar majoritar este grupul Windmill International. Windmill International ofera servicii financiare destinate tarilor din Europa Centrala si de Est, operand in Romania inca din 1990.
In ultimii 15 ani Windmill International a derulat in regiune investitii de aproximativ 4 miliarde de dolari in domenii ca tehnologia informatiilor, industria petroliera, transporturi, agricultura, turism si fonduri de investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO