Business Hi-Tech

RCS&RDS pierde unul din managerii de top intr-un context de piata dificil

RCS&RDS pierde unul din managerii de top intr-un context de piata dificil
18.03.2009, 19:12 4537

Recrutarea de catre Romtelecom a lui Ovidiu Ghiman, unul dintre cei mai importanti 15 oameni ai RCS&RDS, vine dupa o serie mai lunga de plecari din esaloanele inferioare de management ale operatorului, arata datele colectate de ZF. In ultimul an, aproape 10 oameni cu functii de manager si vechime mai mare de trei ani in cadrul operatorului au plecat de la RCS&RDS, conform datelor colectate de ZF.

Printre oamenii care au parasit RCS in ultimul an se numara managerul de vanzari indirecte, directorul de customer service sau coordonatorul call-center-elor.
Una dintre cele mai cunoscute plecari a fost cea a lui Razvan Agrosoaie, care a fost recrutat de UPC Romania, al doilea jucator de pe piata locala de cablu TV (CATV). Informatiile privind managerii care au plecat de la RCS au fost colectate in parte de ZF de pe site-ul de socializare de business LinkedIn, una dintre cele mai utilizate retele de profil din Romania, in conditiile in care RCS&RDS are o politica foarte stricta de comunicare si ofera rareori detalii despre afacerile sale. Primele date despre oamenii din board-ul RCS&RDS si esalonul doi de management al companiei au aparut doar dupa tentativa de listare a operatorului la bursa din Londra din 2007. Atunci, operatorul a fost nevoit sa ofere aceste detalii in prospectul de emisiune de vanzare a titlurilor.
Plecarea lui Ghiman, actionar al RCS&RDS si unul dintre cei trei oameni care au fost vocea publica a RCS&RDS, vine intr-un moment dificil pentru RCS&RDS. Dupa ce operatorul s-a dezvoltat agresiv pe piata practicand preturi la limita de jos a profitabilitatii si a intrat si pe telefonie mobila, compania se confrunta acum cu un complex de factori nefavorabili: finantarea a devenit mai scumpa, deprecierea monedelor din regiune a fortat compania sa mareasca preturile de doua ori in ultimele trei luni, iar rivalii sai de pe piata au in spate actionari puternici si au inceput sa revina pe crestere.
De altfel, recrutarea celor doi manageri RCS&RDS de catre Romtelecom si UPC este unul dintre semnele care arata ca piata locala telecom din 2009 s-a schimbat mult in doi ani.
Dupa ce RCS&RDS si-a majorat puternic numarul de clienti, in parte - si datorita eforturilor depuse de Ovidiu Ghiman, Romtelecom si UPC au intrat intr-un proces de restructurare care a dus la concedieri, schimbarea portofoliului de produse si inlocuirea aproape integrala a managementului.
Procesele de restructurare initiate de Romtelecom si UPC au inceput sa dea rezultate, astfel ca acum cei doi operatori au stopat sau inversat scaderile de pe unele linii de business, iar companiile inregistreaza cresteri ale numarului de clienti. UPC, spre exemplu, a ajuns sa ofere cel mai ieftin abonament de cablu TV dupa ce RCS a marit de doua ori preturile in ultimele trei luni, ca urmare a deprecierii leului in fata euro. RCS, care are de returnat un imprumut de 500 mil. dolari, nu si-a putut permite sa nu majoreze preturile asa cum a ales sa procedeze UPC, care are insa in spate un actionar puternic.
In plus, Romtelecom este la cateva luni distanta de lansarea serviciilor de comunicatii mobile, intr-o tehnologie care ii permite sa se dezvolte rapid si la costuri mici, pentru a ataca astfel cu servicii de telefonie si internet zone in care probabil nu ar fi construit niciodata o infrastructura de fibra optica sau cablu. Iar daca Cosmote, compania-sora a Romtelecom, va alege sa se extinda puternic pe datele mobile prin preluarea Telemobil - o varianta vehiculata inca de anul trecut pe piata, atunci RCS&RDS va avea si pe telefonie mobila doar rivali de top: Orange, Vodafone si Cosmote (OTE si Deutsche Telekom).
Plecarea managerilor RCS&RDS este de asemenea o problema importanta, intrucat oameni precum Ovidiu Ghiman se duc in alte companii avand in spate o experienta de business total diferita de ceea ce a invatat orice manager care a lucrat intr-o multinationala si pot asigura o perspectiva noua pentru strategia de dezvoltare a unei companii.
RCS&RDS este numarul unu in Romania pe televiziunea prin satelit, serviciile de acces la internet si televiziune prin cablu. RCS&RDS este si al doilea jucator de pe piata locala de telefonie fixa, dupa Romtelecom.
Alexandru Oprea, directorul general al RCS&RDS, declara in noiembrie 2008 ca operatorul are fonduri suficiente pentru functionarea companiei.
Compania estima afaceri de 700 mil. dolari pentru anul trecut.
RCS&RDS este unul dintre cei mai importanti operatori locali de telecomunicatii fixe, televiziune prin cablu si internet.
Din octombrie 2007, compania a inceput sa furnizeze si servicii de telefonie mobila. RCS&RDS este prezent, in afara de Romania, si in Serbia, Croatia, Slovacia, Cehia si Ungaria - unde detine operatiuni pe segmentele de cablu TV si internet.
Compania a intrat pe telefonia mobila si in Spania. Compania este controlata, indirect, de omul de afaceri Zoltan Teszari, originar din Oradea.
 
Oamenii care conduc RCS&RDS
 
Alexandru Oprea - conduce compania din 1997, anterior el fiind directorul propriei companii si directorul executiv al unei case de brokeraj. A absolvit Facultatea de Electronica a Politehnicii din Timisoara, in 1984. Este "imaginea" RCS, el fiind unul din cei trei manageri care reprezentau in public operatorul.
 
Serghei Bulgac - vicepresedinte Corporate Finance al RCS&RDS. El s-a alaturat RCS&RDS in 2003 si este membru al boardului din 2005. Bulgac a lucrat anterior la fondul de investitii EPIC, unul din actionarii RCS&RDS, si ca analist al companiei de brokeraj Eastbrokers. A absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti si are un MBA de la INSEAD.
 
Ioan Bendei - este un apropiat al lui Teszari si membru executiv al boardului RCS&RDS din 1996, el fiind implicat in industria de cablu TV din Romania din 1992, la companiile TVS Holding Brasov si Eurocable Oradea. Bendei a lucrat inainte de 1992 ca tehnician la Uzina Roman Brasov.
 
Mihai Dinei - este membru al boardului de directori al RCS&RDS din 2005 si este si seful departamentului juridic al RCS&RDS. El lucreaza pentru RCS&RDS din 1999, anterior el fiind trainer la Institutul National de Administratie. Dinei a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti in 1997. Inainte de a studia dreptul el a fost militar profesionist in marina romana.
Dominique Koechlin - este membru al boardului RCS&RDS din octombrie 2007. El si-a inceput cariera in 1986 ca analist financiar la banca Sarasin din Basel, iar in 1990 era unul din fondatorii companiei de consultanta Ellipson. In 1996 a devenit membru al comitetului executiv al telecom Swisscom, iar in 1999 a preluat managementul pentru toate operatiunile internationale ale operatorului.
 
Marius Varzaru - director financiar, director executiv al DigiMobil Spania. A absolvit ASE-ul in 2002, iar dupa ce a lucrat trei ani la KPMG s-a angajat la RCS&RDS.
 
Valentin Popoviciu - directorul de dezvoltare al afacerilor RCS&RDS, s-a angajat la RCS&RDS in 1998 ca branch manager in Constanta. El raspunde si de reteaua 3G a companiei.
 
Emil Grecu - director tehnic. A absolvit Politehnica in anul 2000, dupa care s-a angajat la RCS&RDS ca inginer. In 2002 a devenit sef al diviziei de fibra optica, iar din 2004 este director tehnic.
 
Silviu Georgescu - Director executiv tehnologie. A absolvit Politehnica in anul 2000, de atunci fiind angajat al RCS&RDS.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO