Business Hi-Tech

Publicitatea online aduce profit de patru ori mai mare pentru Google

25.07.2005, 17:44 21

Cel mai popular motor de cautare online, Google, a raportat in cel de-al doilea trimestru al anului un profit de peste patru ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, crestere datorata in principal dezvoltarii serviciilor de publicitate pe Internet, scrie presa internationala.

Compania a obtinut in aceasta perioada venituri de 1,38 miliarde de dolari (1,13 miliarde de euro) numai din publicitatea de pe site, in crestere de aproximativ doua ori fata de trimestrul al doilea al anului trecut, cand veniturile raportate au fost de 700,2 milioane de dolari (574,7 milioane de euro).

Profitul net al companiei a fost in aceasta perioada de 342,8 milioane de dolari (281,4 milioane de euro) fata de trimestrul al doilea al anului trecut, cand Google a raportat un profit net de 79,1 milioane de dolari (64,9 milioane de euro), au precizat oficialii companiei.

Castigul obtinut de companie a depasit asteptarile analistilor de pe Wall Street, insa valoarea actiunilor Google a scazut cu aproximativ 5% fata de trimestrul intai al acestui an, scrie presa internationala.

"Este foarte posibil sa nu mai inregistram cresterea de 15% a veniturilor in trimestrul al treilea, asa cum s-a intamplat anul trecut", a afirmat directorul executiv al Google, Eric Schmidt.

"Suntem afectati pe perioada verii intrucat publicitatea scade si la fel se intampla si cu veniturile companiei", a explicat el.

Insa compania depaseste inca o data estimarile analistilor, care au prezis la inceputul trimestrului ca Google va incasa din publicitate doar 1,32 miliarde de dolari (1,08 miliarde de euro). Cel mai mare motor de cautare din lume este considerat si cel mai important jucator in domeniul publicitatii pe Internet, acesta inregistrand anual venituri de aproximativ 8 miliarde de dolari (6,56 miliarde de euro) din domeniu.

Google, care se afla in prezent in plin proces juridic intentat de Microsoft pentru un executiv care s-a mutat din compania lui Bill Gates intr-un centru de cercetare din China al motorului de cautare, a anuntat ca va intenta de asemenea proces producatorului de software. Motivul noului proces este faptul ca Microsoft incalca drepturile angajatilor de a-si schimba locul de munca atunci cand vor, scrie presa internationala.

Problemele companiei californiene nu se incheie aici, intrucat popularul site social al motorului de cautare, Orkut.com, a fost utilizat pana de curand pentru traficul de droguri in Brazilia. Site-ul de intalniri al Google permite oricarui utilizator sa se conecteze, iar discutiile purtate intre membri sunt extrem de variate. "Astfel, Orkut devenise o adevarata retea de trafic de droguri, insa autoritatile locale au descoperit si arestat infractorii", a precizat un oficial Google. anca.arsene@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO