Business Hi-Tech

Proiectele IT&C din sectorul public vor fi realizate doar cu aprobarea Guvernului

18.01.2009, 17:49 44

Cheltuielile din domeniul IT&C ale institutiilor publice si companiilor de stat vor fi aprobate de o structura interministeriala, denumita Comitetul pentru Promovarea Societatii Informationale in Romania (CPSIR), potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Comunicatiilor.

Infiintarea unei structuri care sa coordoneze cheltuielile statului in domeniul IT&C era prevazuta in prima varianta a programului de guvernare elaborat de PD-L si PSD.
Guvernul Boc reinvie astfel o structura infiintata in urma cu opt ani in vremea guvernului Adrian Nastase, cand actualul vicepremier si ministru interimar al administratiei si internelor Dan Nica era ministru al comunicatiilor. In timpul guvernarii Nastase, organismul de avizare a proiectelor IT&C a purtat numele de "Grupul de Promovare a Tehnologiei Informatiei in Romania".
Infiintarea comitetului urmareste elaborarea, integrarea, corelarea si monitorizarea politicii din domeniul serviciilor societatii informationale. Printre atributiile viitoarei entitati se numara aprobarea proiectelor si bugetelor anuale aferente acestora, inclusiv cele mai mari de 100.000 de euro, din domeniul comunicatiilor, tehnologiei informatiei si societatii informationale, ale institutiilor publice si ale companiilor de stat.
Totodata, CPSIR va aproba strategiile si proiectele de informatizare a ministerelor care necesita garantii guvernamentale.
Comitetul va fi condus, in calitate de presedinte, de catre premier, si va reuni un vicepremier, un secretar de stat din Ministerul Comunicatiilor si 13 ministri, respectiv cei ai Finantelor, Administratiei si Internelor, Economiei, Educatiei, Dezvoltarii Regionale, Muncii, Justitiei, Turismului, Sanatatii, Culturii, Mediului, IMM-urilor si Comunicatiilor.
Dupa intrarea in vigoare a actului normativ, HG 271/2001 privind infiintarea grupului de lucru "Grupul de Promovare a Tehnologiei Informatiei in Romania" se abroga.
In timpul guvernului Tariceanu GPTI nu a mai avut niciun rol, iar Ministerul Comunicatiilor si-a pierdut importanta, devenind o structura decorativa, fara puterea de a genera sau influenta hotarari ale executivului, conform organizatiilor patronale din IT&C.
In alta ordine de idei, Ministerul Comunicatiilor are un alt proiect legislativ, care prevede ca numarul secretarilor de stat in Ministerul Comunicatiilor va creste de la 2 la 3 si va fi infiintat, la nivel de directie generala, Organismul intermediar pentru promovarea societatii informationale (OIPSI), in vederea gestionarii fondurilor structurale si implementarii masurilor cuprinse in Programul operational sectorial pentru cresterea competitivitatii economice. OIPSI va avea 60 de posturi.
Ministerul Comunicatiilor va prelua, in mod corespunzator, toate drepturile si obligatiile Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.
In subordinea ministerului va fi Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale, iar institutia va coordona Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica si Institutul National de Studii si Cercetari pentru Comunicatii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO