Business Hi-Tech

Profitul Apple a crescut cu 36%, la 1,05 mld. dolari

25.04.2008, 20:16 12

Compania americana Apple a inregistrat, in al doilea trimestru al anului financiar 2007/2008, un profit net in urcare cu 36%, la 1,05 miliarde de dolari, sustinut de vanzarile puternice de calculatoare Macintosh si iPod-uri, si depasind astfel estimarile analistilor, scrie presa internationala.
In al doilea trimestru al anului fiscal anterior, Apple a raportat un profit net de 770 de milioane de dolari.
Totusi, marjele de profit scazute si previziunile pentru trimestrul al treilea, sub estimarile analistilor, au fost dezamagitoare pentru investitori.
Apple a consemnat in trimestrul incheiat la 29 martie venituri in crestere cu 43%, la 7,51 miliarde de dolari (4,70 miliarde de euro). Vanzarile principalelor produse ale companiei s-au plasat peste media previziunilor analistilor, iar livrarile de calculatoare Macintosh au urcat cu 51%, la circa 2,3 milioane de unitati.
Totodata, Apple a comercializat 10,6 milioane de iPod-uri si 1,7 milioane de telefoane iPhone in cursul celui de-al doilea trimestru. Investitorii se asteapta de asmenea si ca vanzarile de telefoane iPhone sa majoreze profitul pentru anul in curs. Apple si-a reafirmat tinta de 10 milioane de exemplare comercializate pentru anul acesta.
Veniturile din SUA au urcat cu 40%, in timp ce pe pietele externe acestea s-au majorat cu 47%.
Analistii considera ca vanzarile Macintosh au fost sustinute de noul design, de supraaprecierea de care beneficiaza produsele iPod si iPhone, cat si de frustrarea consumatorilor in ceea ve priveste sistemul de operare Windows Vista al companiei rivale, Microsoft.
Pe de alta parte, directorul financiar al Apple, Peter Oppenheimer, si-a exprimat increderea ca firma va reusi sa isi atinga obiectivul privind vanzari de 10 milioane iPhone-uri pana la sfarsitul anului 2008.
Compania estimeaza ca veniturile vor creste, in perioada aprilie-iunie, la 7,2 miliarde de dolari, in timp ce analistii se asteptau la un nivel de 7,17 miliarde de dolari.
Apple ar putea lansa un nou model iPhone in cateva luni, pentru a rezolva unele plangeri din partea consumatorilor, venite mai ales din Europa, referitoare la faptul ca telefonul nu este compatibil cu serviciile de date mobile 3G.
In alta ordine de idei, compania americana Apple a anuntat ca a achizitionat producatorul de microprocesoare P.A. Semi Inc. Potrivit unor surse neoficiale, Apple a platit 278 de milioane de dolari pentru achizitie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO