Business Hi-Tech

Producatorul de soft Adobe va deschide un centru de suport tehnic in Romania

Producatorul de soft Adobe va deschide un centru de suport tehnic in Romania

Adobe vrea sa deschida un centru de suport tehnic pentru a asigura suport local clientilor din Romania, care momentan sunt nevoiti sa contacteze tehnicieni din afara tarii

16.06.2008, 19:17 34

Adobe Systems, cel mai mare producator de software de design din lume, intentioneaza sa deschida un centru de suport tehnic in Romania, dupa ce va demara proiecte pilot in patru tari din regiune in vara acestui an. "Nu avem stabilita o data exacta pentru deschiderea acestui centru, dar este cel mai probabil ca se va intampla anul viitor", a declarat pentru ZF Selami Guel, country manager al companiei pentru Europa de Sud-Est si Turcia.
"In Romania, Adobe a investit foarte mult pe partea de dezvoltare de software, in ingineri. Vrem acum sa realizam investitii si pe partea de suport tehnic", a adaugat reprezentantul companiei.
Compania s-ar putea alatura astfel altor giganti mondiali IT&C care au deschis astfel de centre pe piata locala, printre care Oracle, HP, IBM sau Microsoft.
Adobe are deja patru centre de suport in Polonia, Cehia, Rusia si Turcia, care urmeaza sa demareze operatiunile in intervalul iulie - august al acestui an.
"Am ales sa externalizam aceste operatiuni catre parteneri, deoarece a fost mult mai usor sa colaboram cu o companie care deja ofera servicii de suport tehnic pentru alti jucatori din IT. Deschiderea unui birou dedicat si recrutarea de personal ar fi durat prea mult", a precizat Guel.
El a mai spus ca, in prezent, Adobe are sase persoane care asigura suportul tehnic pentru produsele sale in Rusia, cinci in Turcia, patru in Polonia si patru in Cehia.
Oficialul companiei a precizat ca Adobe inca nu a identificat un potential partener in Romania. "Realizam insa ca este neplacut pentru un client sa sune in afara tarii pentru a beneficia de suport tehnic si vrem sa le oferim o solutie cat mai repede", a spus Guel.
Adobe a anuntat anterior ca vrea sa ajunga pana la finele acestui an la un numar de peste 100 de angajati, majoritatea fiind implicati in dezvoltarea de software. Compania nu ofera in prezent servicii de suport tehnic, ci lucreaza la dezvoltarea produselor Adobe.
Compania americana a patruns pe piata locala in 2006, prin achizitia companiei de software InterAKT Online, fondata de Alexandru Costin si Bogdan Ripa.
Produsele Adobe sunt distribuite pe piata locala prin companiile Romsys Data si Integrated Romanian Information Systems (IRIS).
Pe de alta parte, Adobe a lansat pe piata locala versiunea 9 a aplicatiei Acrobat, care va permite utilizatorilor sa insereze clipuri video Flash in documentele de tip PDF.
Formatul PDF permite vizualizarea aceluiasi continut formatat (text, imagini si video), indiferent de platforma sau sistemul de operare utilizate - Windows, MacOS, Linux.
"Ne asteptam ca Acrobat 9 sa aiba succes pe piata din Romania. Vanzarile versiunii 8 au fost ridicate, iar utilizatorii acesteia mai mult ca sigur ca vor face upgrade catre noua versiune", a declarat Guel. Mirko Ledic, director de vanzari pentru regiunea din care face parte si Romania, a adaugat ca Acrobat 9 este primul produs de dupa preluarea companiei rivale Macromedia (2005, in cadrul unei tranzactii de 3,4 mld. dolari - n. red.) care incorporeaza cele mai cunoscute si utilizate tehnologii ale celor doua firme - Flash si PDF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO