Business Hi-Tech

Playerul iPod, un redutabil spion in compania dumneavoastra

14.11.2005, 14:50 15

Popularul player de muzica digitala iPod a ajuns la o capacitate de stocare de 60 GB. Mini-playerul poate deci memora foarte multe informatii si nu doar melodii. Ce se intampla insa daca printre acele informatii se afla si datele confidentiale ale companiei unde lucreaza posesorul iPod-ului?

Playerele de muzica digitala iPod sunt deja un fenomen pe piata mondiala, numai anul acesta fiind vandute peste 30 de milioane de astfel de echipamente. Castile albe, dupa care pot fi recunoscute micile playere, sunt intalnite aproape peste tot: in mijloace de transport in comun, la serviciu sau in masina, scrie Financial Times.

Insa, pe cat de populare sunt, pe atat pot fi de periculoase, intrucat pot fi medii de stocare pentru informatii confidentiale ale companiilor unde lucreaza posesorii acestora. Timpul in care poate fi ascultata o singura melodie este suficient pentru a copia, spre exemplu, baza de clienti a companiei sau orice alta informatie confidentiala aflata in reteaua de computere a respectivei companii, relateaza Financial Times.

Si nu doar iPod-urile pot reprezenta mijloace de transport pentru aproape orice tip de document, ci toate playerele de muzica digitala, dar si camerele foto digitale si stick-urile de memorie flash care pot fi purtate la setul de chei fara ca cineva sa le remarce prezenta, scrie publicatia britanica.

Amenintarea nu a aparut insa recent. Playerele de muzica, memoriile USB si camerele foto digitale sunt echipamente utilizate de multi ani, numai ca acum numarul utilizatorilor pe piata este mult mai mare fata de anii precedenti, au precizat unii analisti.

Inainte, aceste echipamente nu erau considerate la moda si nu erau atat de raspandite pentru ca erau, de altfel, scumpe. Acum, playerele sunt peste tot, memoriile USB sunt foarte la indemana si, in plus, telefoanele mobile sunt de asemenea echipate cu carduri de memorie pe care pot fi copiate si transportate informatii de la un calculator la altul.

"Accesibilitatea echipamentelor electronice cu hard disk sau memorie flash este principala diferenta fata de anii trecuti", a precizat Antony Smyth, partener al diviziei de securitate informatica a companiei de consultanta Ernst & Youngs. "In plus, capacitatea de memorare a crescut foarte mult de-a lungul timpului, utilizatorii putand baga in buzunar nu 32MB ca acum cativa ani, ci zeci de GB", a mai spus el.

Cu toate acestea, daca un angajat isi propune sa fure informatii confidentiale ale companiei unde lucreaza, pentru a le utiliza impotriva acesteia, ar putea avea si surprize, pentru ca nici playerele sau memoriile USB nu sunt ferite de virusi. Astfel, in timp ce copiaza o baza de date a companiei ar putea copia si un virus care sa-i infecteze mai apoi si computerul de acasa, scrie Financial Times.

Acest lucru nu-i impiedica insa pe "hotii" de informatii. "Playerele iPod au devenit principala metoda prin care se copiaza ilegal anumite informatii confidentiale", a explicat Tracy Stretton, consultant in cadrul companiei specializate pe recuperarea de date pierdute sau furate Kroll Ontrack. "Sunt foarte mici si pot memora in doar cateva secunde anumite informatii", a adaugat aceasta.

Un studiu recent cu privire la utilizarea echipamentelor portabile pe care se pot copia informatii in cadrul a 259 de companii britanice au demonstrat ca 70% dintre acestea permit angajatilor sa vina cu iPod-ul sau cu memorii USB la birou.

In schimb numai 51% dintre acestea si-au luat masuri de precautie pentru ca angajatii sa nu poata copia, fara permisiune, informatii confidentiale, au precizat analistii de la Centennial Software, compania care a realizat studiul.

Marile companii, si in special agentiile guvernamentale, companiile din domeniul financiar sau cele de relatii cu clientii, incep insa sa realizeze cat de mare este riscul de a permite angajatilor sa vina cu astfel de echipamente la birou si incep sa ia masuri.

O metoda eficienta si sigura pentru protejarea informatiilor confidentiale o reprezinta blocarea porturilor USB prin care se conecteaza la computer memoriile flash sau playerele iPod, insa aceasta metoda impiedica utilizarea in scopuri legale a echipamentelor portabile, printre care si laptop-uri sau PDA-uri (asistent digital personal - n.r.), pentru activitatile zilnice de la birou, scrie Financial Times.

Cea mai buna metoda ar fi instalarea de programe software speciale prin care compania sa poata controla traficul de date pe diferite echipamente conectate la computer prin USB, si sa permita numai anumitor utilizatori sa poata utiliza memorii flash sau PDA-uril la birou, sunt de parere unii analisti citati de publicatia britanica.

Sygate este un astfel de program software, dezvoltat de Cenntenial Software, pe care companiile il pot utiliza de pe un server pentru a permite utilizarea porturilor USB, prin care pot fi conectate echipamente portabile, numai angajatilor care au intr-adevar nevoie si care utilizeaza acele informatii numai in scop de serviciu, au precizat oficialii companiei.

Insa, pe langa aceste doua posibilitati, mai exista si alte metode de protejare a informatiilor confidentiale ale companiei. Spre exemplu, poate fi permisa utilizarea libera a echipamentelor portabile in companie, atata timp cat acestea apartin respectivei companii si sunt protejate la copiere. Practic, un angajat poate copia ceva de la birou pe stick de memorie flash al companiei, insa nu poate salva acea informatie pe un alt computer, scrie Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO