Business Hi-Tech

Pierderile uriase zdruncina telecomunicatiile europene

13.03.2003, 00:00 13

Companiile europene de telecomunicatii au suferit anul trecut pierderi record de zeci de miliarde de euro, in special din cauza greselilor de management, a datoriilor acumulate in anii precedenti si a devalorizarii activelor detinute. Tendinta negativa din acest sector a fost confirmata si de Deutsche Telekom - cel mai mai mare operator european, care a anuntat zilele trecute pierderi record de 24,6 miliarde de euro, cea mai mare pierdere neta din istoria economiei germane.
Cifrele prezentate sunt imense si complicatiile sunt mari. In ciuda eforturilor generale, inclusiv din partea guvernelor tarilor de care apartin, de a relansa aceste companii, investitorii sunt reticenti si asteapta vesti proaste si pe viitor, releva un studiu publicat de cotidianul The Wall Street Journal. "Eforturile fac parte dintr-o adevarata terapie de resuscitare prin care trece sectorul corporatist", a apreciat Michael Hartnett, analist al Merill Lynch. "Exista prea multe datorii si prea putine oportunitati de a produce profit pentru a echilibra balanta de plati. Nu cred ca relansarea acestui sector se poate face anul acesta. Nu merge in 12 luni sau 24, este nevoie de mai mult timp", a spus el.

Revizuirea valorii activelor a lovit dur
Multe dintre companiile IT, media si telecom au fost obligate  anul trecut sa isi revizuiasca valoarea activelor, din cauza devalorizarii lor pe piata. Unele refuza sa recunoasca aceasta problema,  dar nu au ce face: valoarea activelor este judecata dupa valoarea actiunilor de pe piata si dupa portofoliul de investitii. Iar ambele scad continuu in ultimii ani. Intr-adevar, este un cerc vicios creat de recesiunea la nivel mondial, spun expertii.
Chiar daca rezultatele operationale ale Deutsche Telekom au fost cu mult peste asteptari, in special in domeniul telefoniei, valoarea actiunilor sale a scazut la bursa cu 8,8 procente, atingand cel mai scazut nivel din ultimele cinci luni. Investitorii sperau ca nivelul datoriilor companiei a scazut in 2002 sub 60 de miliarde de euro, cat a acumulat in ultimii ani, dar nu s-a intampat asa, datoriile urcand la 61,1 miliarde de euro. Pierderea imensa  a fost alimentata de reducerea valorii activelor cu 19,3 miliarde de dolari.
La fel a patit si Vivendi Universal, valoarea actiunilor sale scazand continuu dupa ce gigantul media a anuntat ca pierderile pentru 2002 vor fi mai mari decat se spera initial, ajungand la 23,3 milairde euro, nivel record in Franta. Investitorii se tem de asemenea ca Vivendi nu a facut nimic pentru a reduce nivelul datoriilor, care insumau anul trecut 15,1 miliarde de euro.
Majoritatea deciziilor prin care nivelul activelor era recalculat nu a surprins pe nimeni, datele fiind cunoscute de luni de zile, iar multe din ele fiind prezentate ca motiv pentru programele de restructurare lansate de majoritatea companiilor din domeniu. Noii presedinti de companii se straduiesc sa "faca curat", eliminand cheltuielile si ordonand cifrele, pentru a prezenta o singura pierdere la nivel de an fiscal, in loc de "o serie de pierderi" in functie de rezultatele diviziilor.

Actiunea rapida poate fi salvatoare
In general, analistii considera ca firmele care iau masuri rapid si eficient contra problemelor aparute au mai mai multe sanse sa rezolve situatia si sa iasa cu fruntea sus, mai "curate" si mai rezistente, scrie Wall Street Journal. Iar specialistii din domeniu spun ca britanicii de la BT Group si olandezii de la KPN au actionat din timp si eficace.
KPN, care in urma cu un an si jumatate era practic in situatie de faliment, din cauza datoriei acumulate, nu a cedat insa fara lupta. Noul presedinte executiv, Ad Scheepbouwer, a reusit sa relanseze compania, reducand cheltuielile la maximum , vanzand active si folosindu-se de un ajutor guvernamental. Chiar daca pierderea sa totala pe 2002 este la randul ei un record in Olanda, actiunile companiei au continuat sa creasca, castigand mai bine de 50% din valoare dupa ce atinsesera un nivel dezastruos in luna mai 2002.
Pe de alta parte insa, France Telecom a reactionat mai incet la problemele financiare care se adunau, iar valoarea actiunilor sale continua sa scada. Conducerea companiei a lansat un plan de restructurare, dar care nu a fost primit cu mare incredere de investitori. Saptamana trecuta, FT si-a revizuit valoarea activelor in scadere cu 18,2 miliarde de euro, in timp ce pierderile nete s-au cifrat la 20,7 miliarde de euro. Insa investitorii se tem ca evolutiile negative vor continua, fie sinumai din motivul ca datoria a ajuns la nivelul de 68 de miliarde de euro.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO