Business Hi-Tech

Piata serviciilor de date din UE: 7 mld. euro in 2007

17.06.2008, 21:15 12

Numarul utilizatorilor tehnologiei de transfer mobil al datelor 3G la nivelul Uniunii Europene a crescut la 112 milioane in luna aprilie a acestui an, potrivit unui studiu comandat de catre Asociatia Operatorilor GSM (GSMA), citat de presa internationala.
Raportul, intocmit de catre firma de cercetare Wireless Intelligence si compania de consultanta AT Kearney, releva faptul ca Europa a adoptat tehnologia 3G mai rapid decat orice alta regiune din lume, 22,5% din locuitorii celor 27 de tari membre avand echipamente compatibile 3G si abonamente corespunzatoare.
Prin contrast, proportia este de 18,4% in Statele Unite si Canada, respectiv 3,7% in regiunea Asia-Pacific, conform datelor Wireless Intelligence. Analistii sustin ca pretul serviciilor, telefoanelor sau laptop-urilor 3G (care acceseaza internetul prin intermediul unor modem-uri dedicate) se afla in continua scadere.
"In unele piete europene, preturile percepute pentru servicii de broadband mobil se apropie de cele ale conexiunilor traditionale (fixe) in banda larga. Spre exemplu, cel mai ieftin abonament pentru internet mobil in Marea Britanie costa 10 lire (13 euro) pe luna, in timp ce in Austria pretul este de 10 euro pe luna", au declarat reprezentantii GSMA. Pe de alta parte, AT Kearny estimeaza ca pretul mediu al tarifelor percepute in UE pentru transferurile de date in roaming au scazut cu 25% in intervalul aprilie 2007 - aprilie 2008, in timp ce volumul traficului a crescut cu 75%.
Analistii companiei apreciaza ca pretul mediu al mesajelor text (SMS) in roaming s-a depreciat cu 18% in acelasi interval de timp.
Multi operatori de telefonie mobila au in oferta pachete cu pret fix pentru acces la internet, ce includ un nivel ridicat de trafic. De asemenea, acestia au adoptat noi metode pentru a informa utilizatorii asupra volumului transferat si asupra tarifelor pe care trebuie sa le achite.
Unele companii telecom, spre exemplu, pot alege sa trimita un mesaj de avertizare clientilor care se apropie de limita de date prevazuta in abonament. Utilizatorii sunt automat deconectati de la serviciu in cazul in care nu raspund la mesaj, confirmand faptul ca doresc sa depaseasca pragul.
Reprezentantii GSMA au mai precizat ca un operator intentioneaza sa stabileasca un plafon maxim pentru abonamentele de internet mobil, indiferent de cantitatea de date transferata.
"Competitia, inclusiv din partea retelelor wireless (Wi-Fi), determina reduceri semnificative a preturilor serviciilor de transfer mobil al datelor, care ofera utilizatorilor acces la e-mail, internet si alte servicii multimedia, indiferent unde calatoresc in Europa", a declarat Tom Phillips, directorul GSMA responsabil de relatiile cu guvernul si autoritatile de reglementare. "Ne asteptam ca nivelul preturilor sa continue sa scada", a adaugat Phillips.
Piata transferurilor de date prin intermediul telefoniei mobile la nivelul Uniunii Europene a atins anul trecut valoarea de 7 mld. euro, pe masura ce operatorii au investit peste 20 mld. euro in modernizarea retelelor si serviciilor oferite, mai spune studiul de cercetare.

23% din UE foloseste 3G

Piata transferurilor de date prin intermediul telefoniei mobile la nivelul Uniunii Europene a atins anul trecut valoarea de 7 mld. euro.

In luna aprilie erau 112 milioane de utilizatori 3G in UE. Tehnologia are o rata de penetrare de 22,5%.

Preturile serviciilor se afla in scadere si se apropie de tarifele conexiunilor fixe broadband.

Tarifele percepute pentru transferurile de date in roaming au scazut cu 25%, in timp ce traficul a urcat cu 75%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO