Business Hi-Tech

Pe primele noua luni s-au vandut de doua ori mai multe laptop-uri decat desktop-uri, afirma IDC

Pe primele noua luni s-au vandut de doua ori mai multe laptop-uri decat desktop-uri, afirma IDC
17.12.2009, 23:03 33

Piata PC-urilor din Romania a ajuns in primele noua luni lacirca 293.500 unitati, cea mai mare pondere, de 64%, apartinandcalculatoarelor personale portabile, reiese din datele companiei deconsultanta International Data Corporation (IDC), citate deproducatorii de profil.

Astfel, din totalul PC-urilor livrate pe piata romaneasca inintervalul ianuarie-septembrie 2009, putin peste 188.000 de unitatiau fost portabile (notebook-uri si netbook-uri), circa 100.000 deunitati desktop-uri, iar restul, repectiv 5.500, servere.

La nivelul celui de-al treilea trimestru al anului, piataPC-urilor a ajuns, in Romania, la circa 119.100 unitati, in scaderecu 57,7% fata de intervalul similar din 2008.

Laptopurile au reprezentat grosul vanzarilor - peste60%

Cele mai vandute au fost calculatoarele portabile, cu o ponderede 62,5%, ca volum, iar segmentul desktop-urilor a reprezentat35,9% din total, restul (1,6%) apartinand serverelor.

Ca valoare, piata a scazut in intervalul iulie-septembrie cu61,7% fata de aceeasi perioada din anul anterior, PC-urile mobileavand o pondere de 63,1%, desktop-urile 29,1%, iar serverele7,8%.

Numarul de PC-uri mobile vandute a fost de aproximativ 74.440unitati, cu 41,7% mai putine decat in al treilea trimestru din2008. Pe acest segment, Acer a ocupat o cota de 28,3%, fiind urmatde Asus, cu 20,3%, si Hewlett-Packard (HP), cu 12,2%.

Comparativ cu al doilea trimestru din 2009, piata PC-urilor dinRomania a inregistrat o crestere cu 53,1% a volumului vanzarilor,fiind prima majorare din acest an, raportata la intervalulprecedent.

Segmentul PC-urilor portabile a urcat cu 59,5%, cea mai avansatacrestere, cel al desktop-urilor cu 46,4%, in timp ce volumulserverelor s-a diminuat cu 1,9% fata de al doilea trimestru alanului.

Acer a ajuns numarul unu in Romania

Pe intreaga piata a PC-urilor, unde sunt incluse desktop-urile,PC-urile portabile si serverele, la nivelul intervaluluiiulie-septembrie Acer a ocupat prima pozitie, atat ca volum, cu17,9%, cat si ca valoare, cu 16,1%.

Producatorul taiwanez este urmat de Asus, ca volum, cu 12,7% side HP, ca valoare, cu o pondere de 13,8%. Concernul american ocupaa treia pozitie, ca pondere in volum, cu 11,4%, iar Asus, cavaloare, se claseaza pe locul cinci, cu o pondere de 12,4%, fiinddevansat de Dell, care are 13,3%. Acesta din urma are o pondere de10% din volumul pietei romanesti a PC-urilor, din al treileatrimestru.

Pentru ultimul trimestru al anului, producatorii de PC-uriestimeaza ca livrarile pe piata locala vor fi mai mari decat incelelalte trimestre ale anului.

"Probabil ca, din punctul de vedere al numarului de unitati,ponderea cea mai mare o vor detine tot notebook-urile, produsepentru care cererea este influentata puternic in acest sezon decumparaturi. Fata de cele peste 300.000 de PC-uri din ultimultrimestru din 2008, cu siguranta se va vedea o scaderesemnificativa a pietei, dar sunt convins ca, in stransa corelatiecu imbunatatirea mediului economic observata in ultima vreme, vomvedea livrari mai mari fata de trimestrul trei al acestui an.Semnalele din piata pe care le avem pana acum ne intreptatesc sacredem acest lucru", a declarat pentru Mediafax directorulreprezentantei pentru Romania si Bulgaria a companiei americaneDell, Mihai Guran.

El a aratat ca aceasta crestere a cererii de produse IT, fata deprimele trimestre ale anului, se va manifesta pe toate segmentelede piata.

Pentru 2010, Guran este rezervat privind eventualele cresteriale pietei PC-urilor din Romania.

"Cu siguranta exista si factori care vor putea accelera acestproces, cum ar fi noile sisteme de operare, aparitia unor memoriisi procesoare mai rapide, care grabesc reluarea in domeniulcoporatiilor si a sectorului public a ciclului de inlocuire aechipamentelor vechi, care s-a intrerupt in 2009, dar este incanevoie sa fie demarate mai multe proiecte noi, care sa conduca infinal la oferirea de servicii mai bune clientilor, respectivcetatenilor care apeleaza la servicii publice", a subliniatGuran.

In 2008 piata crescuse cu 15%

Numarul PC-urilor vandute pe piata romaneasca a crescut in 2008cu 15% ca volum, la 1,08 milioane unitati, si cu 13% ca valoare, lapeste 940 milioane de dolari, conform datelor IDC Romania. Pondereanotebook-urilor a fost de 45% din totalul vanzarilor, iar cea adesktop-urilor a fost de 53%.

In 2007, piata locala a calculatoarelor personale, incluzand PCde birou (desktop-uri), portabile (notebook-uri) si servere, aavansat cu 48%, la 944.000 unitati, volum care corespunde uneivalori de peste 826 milioane dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO