Business Hi-Tech

Patru condamnari pentru soft ilegal

10.03.2003, 00:00 36

Business Software Alliance (BSA), organizatia care apara interesele producatorilor de software la nivel mondial, a facut noi victime in Romania.
Alexa Ioan si Vieriu Bogdan, patronii si administratorii unui Internet-cafe din Galati au fost condamnati la doi ani si jumatate de inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei. Alti doi patroni si administratori ai unor firme din Buzau si Piatra Neamt au fost condamnati pentru piraterie software la doi ani de inchisoare, respectiv trei luni de inchisoare, ambele pedepse fiind cu suspendarea executarii.
Valoarea totala a despagubirilor civile acordate de instante in aceste trei cazuri se ridica la aproximativ 8.000 $.
De asemenea, Politia Capitalei a finalizat cercetarea penala in cazul societatii Titan Masini Grele SA, pe baza unui control executat in 2002. Despagubirile civile solicitate de BSA in acest caz sunt de aproximativ 150.000 $ si deocamdata stabilesc un record pentru Romania.
Avand in vedere numarul mare al cazurilor in care s-au incalcat drepturilor de autor apartinand producatorilor de soft - mai mult de 500 de controale in care s-a depistat software ilegal in 2002 - si rata ridicata a pirateriei software -72% in 2002 conform unor rezultate preliminare-, BSA a inceput o campanie de informare publica, "Recensamantul software".
Un numar de 1.000 de companii din Romania vor fi vizitate pana la sfarsitul lunii aprilie de consultantii BSA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO