Business Hi-Tech

Orange, Vodafone, Romtelecom si RCS&RDS se bat pentru 80 mil. $ de la MCTI

16.05.2007, 19:09 20

Cei mai mari operatori de comunicatii si jucatori importanti de pe piata locala de distributie IT si de furnizare de servicii IT se numara printre ofertantii la licitatia de 78,8 mil. $ pentru echipamentele si serviciile IT&C necesare celor 251 de retele ale comunitatilor incluse in proiectul Economia bazata pe cunoastere, a anuntat ieri Ministerul Comunicatiilor.
La licitatie participa noua consortii, singurul ofertant care participa singur la licitatie fiind Orange Romania.
"Aceste companii s-au asociat cu furnizorii de echipamente IT si aplicatii software. Solutia aleasa a fost motivata de faptul ca una din conditiile stabilite in caietul de sarcini facea referire existenta unei retele de telecomunicati si furnizarea de Internet pe o perioada de trei ani. Operatorii vor fi nevoiti sa conecteze localitatile la retele lor, iar in cele mai multe cazuri aceste cheltuieli vor depasi sumele necesare achizitionarii echipamentelor IT si aplicatiilor software", au declarat pentru Mediafax reprezentanti ai Ministerului Comunicatiilor.
Termenul limita pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru luni, 14 mai.
La 15 martie, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a publicat anuntul privind licitatia internationala competitiva pentru achizitia echipamentelor si serviciilor IT&C necesare celor 251 de retele electronice ale comunitatilor locale incluse in proiectul "Economia bazata pe cunoastere".
Licitatia urmareste achizitia de echipamente IT (PC-uri desktop, servere, switch-uri, camere foto digitale, copiatoare, imprimante, camere web, videoproiectoare) si software standard (sistem de operare, aplicatii pentru birou, sistem de navigare pe Internet, posta electronica si licente antivirus) care vor fi utilizate pentru dotarea fiecarui nod al retelei locale, respectiv primarie, scoala, biblioteca, punctul de acces public la informatie.
Licitatia se va derula conform procedurilor de achizitii ale Bancii Mondiale si este structurata pe opt loturi bazate pe impartirea pe regiuni geografice a teritoriului Romaniei.
Echipamentele si serviciile vor fi instalate in 251 de sedii de primarie, 251 de biblioteci publice, peste 485 de scoli gimnaziale si 251 de puncte de acces public la informatie.
Pe baza infrastructurii IT&C, MCTI va furniza, in urmatorii ani, servicii de baza precum acces la calculator, la Internet, fax, multiplicare/copiere, scanare, precum si servicii publice furnizate prin mijloace electronice, educatie asistata de computer, gestionarea afacerilor cu ajutorul computerului si instruirea si acordarea de asistenta pentru dezvoltarea competentelor resurselor umane locale.
Costul total al proiectului se ridica la 69,4 milioane dolari, contributia Guvernului fiind de 9,4 milioane dolari. Diferenta este asigurata printr-un imprumut acordat de Banca Mondiala.
Raportat la populatia Romaniei, proiectul se va adresa unui procent de 8,02% dintre locuitori, respectiv peste 1,7 milioane de persoane din mediul rural si urban.

Cine vrea banii
Romtelecom, Sysware Systems Integration SRL (consortiu) - oferte pentru toate cele 8 regiuni
Vodafone Romania, Omnilogic (consortiu) - oferte pentru toate cele 8 regiuni
RCS&RDS, Ness Romania (consortiu) - oferte pentru 3 regiuni
RCS&RDS, Telelink AD Romania (consortiu) - oferte pentru 3 regiuni
Radiocom, NET Brinel (consortiu) - oferte pentru 2 regiuni
Raiffeisen Informatik, Hughes Network Systems (consortiu) - oferte pentru toate cele 8 regiuni
S&T Romania, AccessNET International (consortiu) - oferta pentru o regiune
Asesoft International, Asesoft Distribution, Ines Group (consortiu) - oferta pentru o regiune
Euroweb Romania, Caro Comp (consortiu) - oferta pentru o regiune
Orange Romania - oferte pentru toate cele opt regiuni
Sursa: MCTI

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO