Business Hi-Tech

Oracle se bate cu SAP pentru o companie americana

10.03.2005, 00:00 15

Producatorul american de software pentru afaceri Oracle a lansat o oferta de preluare ostila a companiei Retek Inc., care primise o oferta de achizitie de la liderul pietei de soft pentru firme, compania germana SAP.


SAP oferise pentru Retek aproape 500 de milioane de dolari (385 de milioane de euro), iar tranzactia parea incheiata in momentul in care rivalul Oracle a intrat pe fir. Compania lui Larry Elisson, care ameninta ca va declansa "razboiul tehnologic" contra SAP, a oferit cu 6% mai mult pentru Retek Inc.


"Am evaluat cu foarte mare atentie oferta SAP pentru Retek si trebuie sa luam masuri pentru a ne pastra suprematia pe piata americana", a declarat Ellison. El a apreciat ca in America de Nord Oracle are peste 23.000 de clienti, "mai multi decat SAP". El a mai afirmat ca Oracle viza de mai mult timp compania Retek, dar ca nu a cumparat-o din cauza presiunii continue venite din cauza achizitiei PeopleSoft.


"Am negociat cu ei inca din martie anul trecut", sustine acum Ellison.


Fondata in 1986 de trei australieni, compania Retek s-a specializat in realizarea de aplicatii software specializate pentru sectorul retail. In 1999 s-a listat la bursa, iar anul urmator a cumparat o companie specializata in productia de aplicatii pentru relatiile cu clientii (CRM - customer relationship management). Apoi a dezvoltat o aplicatie CRM pentru retaileri. Anul trecut, Retek a cumparat si un producator de aplicatii pentru planificarea, managementul si previziuni privind activitatea companiei.


Retek a avut anul trecut o cifra de afaceri de 174,2 de milioane de dolari (140,4 milioane de euro), in crestere cu cateva procente fata de anul anterior. Incasarile din licentele pentru aplicatii au crescut cu aproape 10%, iar compania a revenit in profit, dupa ce in 2003 avea pierderi destul de semnificative.


La inceputul saptamanii, tranzactia cu SAP parea batuta in cuie, iar seful companiei germane, Henning Kagermann, spunea ca aceasta achizitie intareste pozitia companiei pe segmentul retail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO