Business Hi-Tech

Operatorii telecom locali trebuie sa cheltuiasca 1 mld. euro pentru a-si actualiza infrastructura

Operatorii telecom locali trebuie sa cheltuiasca 1 mld. euro pentru a-si actualiza infrastructura

Dan Bedros: Credem ca operatorii de comunicatii din sud-estul Europei vor folosi intens noile facilitati ale centrului din Anvers, Belgia

19.09.2006, 19:36 16

Operatorii de telefonie, inclusiv cei din Romania, va trebui sa investeasca pana la 400 de euro / abonat pentru a-si putea actualiza infrastructura cu cele mai noi tehnologii bazate pe Internet (IP), care sa le permita atat reducerea costurilor operationale cat si furnizarea unor servicii complexe prin liniile de comunicatii, a declarat pentru ZF Michel Rahier, presedintele activitatilor legate de comunicatiile fixe din cadrul Alcatel.
"Investitia per abonat se va situa in jurul sumei de 400 de euro, dar valoarea exacta depinde de mai multe variabile, precum tipul de servicii care va fi oferit din primul moment, sau ce tehnologii utilizeaza deja compania", a adaugat oficialul Alcatel.
Prin actualizarea infrastructurii de la vechile solutii bazate pe comutarea circuitelor la cele bazate pe tehnologii IP, utilizate mai ales de operatorii alternativi - lansati pe piata in ultimii ani, companiile telecom pot oferi mai multe servicii la costuri mult mai mici.
Conform Alcatel, implementarea tehnologiilor IP permite, in trei pana la cinci ani, reducerea costurilor operationale cu 30-50%. Astfel, un operator telecom va putea furniza pe aceeasi linie atat servicii de voce cat si acces la Internet la mare viteza si servicii de televiziune prin web. De asemenea, tehnologiile IP permit si implementarea unor solutii care sa permita o interconectare a retelelor de telefonie fixa cu cele de telefonie mobila.
La un cost de 400 de euro per abonat, operatorii telecom din Romania (Romtelecom, RCS&RDS si UPC) vor investi in total, in urmatorii trei pana la cinci ani, cat dureaza in medie un asemenea proiect, peste un miliard de euro pentru a-si actualiza infrastructura la noile tehnologii bazate pe Internet.
Oficialii Alcatel considera ca operatorii telecom, in special cei care detin tehnologii mai vechi, trebuie sa demareze acum proiecte de schimbare a retelelor. "Daca nu o vor face acum, in cinci ani vor avea mari probleme. Ei sunt supusi nu doar presiunilor venite din partea autoritatilor de reglementare, ci si ale celor exercitate de clienti si competitori. Noi dispunem de solutii si nu vom ezita sa le prezentam tuturor operatorilor, inclusiv celor din Romania", a mai spus Michel Rahier.
"Cred ca acest centru de evolutie tehnologica corespunde unei nevoi reale a clientilor nostri din regiune, care doresc sa minimizeze riscurile proiectelor majore, cu impact in dezvoltarea businessului lor pentru urmatorii ani" a declarat Dan Bedros, vicepresedinte al Alcatel pentru sud-estul Europei.
Alcatel a investit, de altfel, 10 milioane de euro in deschiderea primului centru din Europa, in Anvers (Belgia), dedicat transformarii retelelor telecom cu tehnologii IP, unde intentioneaza sa le ofere operatorilor posibilitatea de a testa cum s-ar integra o asemenea tehnologie in reteaua proprie. "Sunt sute de probleme care pot aparea in momentul implementarii unei noi tehnologii, iar daca acest lucru duce la intreruperea serviciilor catre clienti, problemele pot fi uriase. De aceea, noi le oferim operatorilor posibilitatea de a testa 50 de tehnologii, simuland incarcarea specifica unei retele de 100 pana la cateva sute de mii de abonati, pentru a depista din timp eventualele erori. In spatiul din centru, de 1.500 de metri patrati, pot fi testate in acelasi timp pana la zece proiecte complexe de infrastructura", a explicat Rahier.
Conform Alcatel, din cele 55-60 de proiecte de transformare IP desfasurate pe plan mondial, 40 sunt gestionate de companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO