Business Hi-Tech

Operatorii telecom avertizeaza Comisia Europeana

16.05.2006, 00:00 10

Controversatul plan al Comisiei Europene de a elimina tarifele percepute de operatorii de telefonie mobila clientilor care utilizeaza servicii de roaming in Uniunea Europeana s-ar putea dovedi inutil, intrucat operatorii vor gasi solutii pentru a acoperi pierderile survenite in urma acestor schimbari, scrie presa internationala.

Astfel, operatorii europeni ar putea evita pierderile anuale de 4,3 mld. euro si scaderea profiturilor cu aproximativ 2,3 mld. euro pe piata europeana a serviciilor de telefonie mobila, evaluata la 150 mld. euro, prin diferite metode, care includ cresterea tarifelor pentru apelurile locale, ingreunarea utilizarii serviciilor de roaming sau diminuarea investitiilor in acest segment.

Potrivit Vodafone, cel mai mare operator de telefonie din lume, Comisia Europeana nu a reusit nici macar sa explice de ce este nevoie de o reglementare a tarifelor roaming, si aceasta in conditiile in care Comisia "abia a inceput sa colecteze datele care i-ar permite sa inteleaga corect piata roaming-ului din Europa".

Vodafone estimeaza ca este posibil ca operatorii sa fie nevoiti "sa lanseze noi planuri de tarifare pentru a face distinctia intre clientii care utilizeaza serviciile de roaming si ceilalti clienti". "Este posibil sa apara diferite limitari pentru convorbirile in roaming, cum ar fi numarul de minute care pot fi vorbite, fiind necesara plata unor tarife suplimentare pentru extinderea numarului de minute", se arata intr-un document inaintat de Vodafone Comisiei Europene.

Pozitia Vodafone nu este, de altfel, una singulara. Conform oficialilor asociatiei operatorilor GSM - GSMA, daca reglementarile propuse de Bruxelles vor fi adoptate, operatorii de telefonie mobila ar putea fi obligati sa ofere servicii de roaming pentru apelurile efectuate catre alte state UE la tarife cu pana la 19% mai reduse decat costurile unei asemenea convorbiri. "Pentru a recupera pierderile, GSMA estimeaza o majorare cu peste 7% a pretului pentru apelurile nationale", a afirmat un oficial al asociatiei.

Comisarul european Viviane Reding a lansat anul trecut un plan al carui efect scontat este acela ca utilizatorii sa nu mai plateasca pentru apelurile primite atunci cand se afla in roaming, iar convorbirile initiate sa fie taxate ca un apel local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO