Business Hi-Tech

Omnilogic bate palma cu Sun si intentioneaza sa cumpere firme de soft

10.02.2005, 00:00 43

Reprezentanta din Romania a companiei americane Sun Microsystems a incheiat un acord de colaborare cu Omnilogic, prin care firma romaneasca este desemnata distribuitor unic al computerelor Sun cu procesoare AMD, au anuntat ieri la Bucuresti oficialii celor doua companii.
Produsele din noua gama ar putea aduce venituri de peste un milion de dolari anul acesta, a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Dumitrescu, country manager al Sun Romania.
Totodata, oficialii Sun si Omnilogic au spus ca cifrele de afaceri sunt in crestere si ca se asteapta la un an 2005 cu rezultate de asemenea pozitive.
Vanzarile Sun in Romania au crescut cu 30% pe ultimele trei luni, in comparatie cu perioada similara a anului trecut. Totodata, Omnilogic se asteapta pentru anul acesta la o crestere de 20-30% a cifrei de afaceri, care a trecut anul trecut de 100 de milioane de dolari (80 de milioane de euro). Omnilogic ar putea initia anul acesta o serie de achizitii pe piata locala, cea mai interesanta optiune fiind cumpararea unor firme producatoare de software, a spus Gabriel Marin, director general al companiei. El a refuzat sa dea amanunte despre natura firmelor monitorizate de Omnilogic: "Suntem o afacere si ceea ce vrem este sa castigam bani. Ne intereseaza orice proiect care poate deveni profitabil."
Sun a selectat Omnilogic pentru distribuirea noilor computere cu procesoare AMD din mai multe motive, printre care reteaua de parteneri si expertiza in servicii de asistenta tehnica, a spus si Mihai Dumitrescu, managerul pentru piata autohtona al companiei americane. "Pentru acest tip de produs, cel mai potrivit partener este Omnilogic. Pentru software sau servicii poate fi altcineva". Printre partenerii Sun in Romania se mai numara companii precum Romsys si S&T.
Colaborarea cu ceilalti parteneri nu va fi afectata de noua intelegere cu Omnilogic, a spus Dumitrescu. "Toti partenerii vor primi in continuare acelasi suport din partea noastra pentru proiectele comune".
Parteneriatul semnat intre Omnilogic si Sun ar putea sa schimbe perceptia din piata conform careia Sun este o companie cu produse scumpe, a spus Dumitrescu. Noile servere bazate pe procesoare AMD vor avea preturi ce pleaca de la 1.200 de euro si ajung pana la 4-5.000 de euro, iar sistemul de operare poate fi, la alegerea clientului, Windows, Linux sau Solaris (care este produs, de asemenea, de Sun).
Linia de produse anuntata ieri poate fi considerata un nou business pentru Sun in Romania. "Este o afacere in care conteaza mult pretul, logistica, timpii de livrare", a spus Dumitrescu. El a adaugat ca noile computere sunt destinate in principal firmelor mici si mijlocii. "O firma cu 20-30 de angajati ar putea sa foloseasca un server central Sun, iar pe birouri poate instala terminale mai ieftine, care la Sun costa sub 500 de dolari".
Oficialii celor doua companii au vorbit si despre tendintele de dezvoltare ale pietei autohtone. "Piata romaneasca este pentru noi pe locul intai ca importanta in regiune si estimam ca peste doi ani vom ajunge sa ne dublam veniturile obtinute aici", a declarat Yiannis Kyriakides, manager de vanzari al Sun pentru regiunea balcanica.
Gabriel Marin, directorul Omnilogic, considera la randul sau ca piata romaneasca de IT&C se afla pe o directie dinamica. "Anul trecut a fost prima oara in 12 ani cand vanzarile din telecom (in principal, echipamente de interconectare in retea) au reprezentat majoritatea veniturilor Omnilogic - 60%", a spus el. "Iar 3G-ul va fi o oportunitate uriasa. Cred ca telecomunicatiile si industria bancara vor creste cel mai rapid in urmatorii trei-patru ani", a mai spus Marin.
Omnilogic nu este interesata sa se coteze la bursa, a mai spus directorul companiei. "Bursa este ceva frumos, spectaculos, dar nu cred ca un influx de capital ne-ar fi de mare ajutor pentru cresterea profitabilitatii".
Omnilogic a fost infiintata in anul 1992, cu un capital social de 500.000 de dolari. Activitatea firmei se concentreaza pe vanzari indirecte prin canalul de distributie, consultanta si suport tehnic, servicii de consultanta, proiectare si furnizarea de solutii la cheie.
Sun a fost infiintata in 1982 si are aproximativ 32.000 de angajati in 100 de tari. Veniturile totale ale companiei in anul fiscal 2004 au ajuns la aproximativ 8,3 miliarde de euro, din care 1,7 miliarde de euro au reprezentat lichiditati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO