Business Hi-Tech

Office XP: etichete "destepte" si colaborare online

04.06.2001, 00:00 15



Noul pachet de aplicatii produs de compania Microsoft a fost lansat si in Romania. Evenimentul a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute aproape simultan cu lansarile produsului in Statele Unite si alte 30 de tari din intreaga lume.

Considerata de compania poducatoare drept "cea mai semnificativa versiune de Office lansata vreodata", noul XP integreaza facilitati neintalnite la pachetele anterioare.

Dintre acestea cele mai importante sunt asa-numitele "smart-tag"-uri sau "butoane cu minte" care ofera in momentul si in locul in care utilizatorul are nevoie un meniu cu optiuni specifice, in functie de context.

Ele sunt o tehnologie deschisa si deja si alti dezvoltatori au inceput sa le foloseasca. Intr-un document, un smart-tag atasat numelui Ion Popescu poate trimite utilizatorul, la un clic de mouse, spre o aplicatie care sa-i caute numarul de telefon, adresa, sau chiar rudele in viata din America!

Office Clipboard permite copierea a maximum 24 de informatii odata si lipirea lor in ordinea dorita.

Pentru prima data, Office include si un modul de recunoastere vocala care deocamdata functioneaza numai in limba engleza si pe baza de "antrenament" (rostirea unor cuvinte de mai multe ori pana cand programul invata vocea utilizatorului).

Alte imbunatatiri sunt cele referitoare la colaborare in editarea de documente.

Pachetul a fost conceput pentru trei categorii de clienti: persoanele particulare, grupurile de lucru si organizatiile. Pentru lucrul pe grupe, exista facilitatea SharePoint Portal Server, "magazie" online unde pot fi depozitate document necesare membrilor grupului.

Accesul la depozitul de date se poate realiza astfel din orice punct de pe glob. Noul Excel are o facilitate care permite ca intr-un document, cotatiile companiilor listate la bursa sa fie actualizate automat prin web. La fel se poate intimpla si in cazul cursului valutar.

Office XP va fi comercializat in mai multe versiuni, fiecare continand un anumit numar de aplicatii (Office XP Professional Special Edition, Office XP Professional, Office XP Standard si Office XP Developer).

Cea mai bogata este Office XP Professional Special Edition care include Word, Excel, Outlook, PowerPoint, Access si la care se adauga FrontPage, SharePoint Team Services, Publisher si IntelliMouse Explorer.

Versiunea standard contine Word, Excel, Outlook si PowerPoint iar in Statele Unite cost circa 450 de dolari.

In Romania, "nu va exista vreo diferenta de pret intre Office XP si Office 2000. Versiunea in limba romana a carei lansare am programat-o pentru luna august va fi mai ieftina de Office XP English", a declarat Silviu Hotaran, directorul general al Microsoft Romania.

Cu acelasi prilej, conducerea filialei din Romania a Microsoft a anuntat incheierea unui contract cu compania Electrica SA prin care aceasta a devenit unul dintre primii utilizatori de Office XP.

Compania a achizitionat 2.000 de licente Microsoft pe care le va plati in urmatorii trei ani. Intr-o prima etapa, Electrica trebuie sa achite doua milioane de dolari, suma care reprezinta numai 35% din valoarea totala a contractului.


Cerinte de sistem pentru Office XP Professional:

*recomandat: Windows 2000 Professional pe un Pentium III cu 128 MB RAM

*minim: procesor Pentium 133 MHz, memorie RAM intre 24 si 64 MB (depinde de sistemul de operare utilizat; cel putin Windows 98), spatiu pe hard-disc de 245 MB plus 115 MB pe discul unde este instalat sistemul de operare, unitate CD-ROM.

Ce face un "knowledge worker" la birou :
30 % din timp cauta informatie
40 % creeaza informatie
20 % e in sedinte
10 % sta degeaba

sursa : Microsoft

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO